De BNS gaat "de liquiditeiten op de monetaire markt in Zwitserse frank versterken", luidt het. Daarvoor zal de instelling via zogenoemde swaps valuta - een overeenkomst over wisseltransacties - buitenlandse valuta omruilen. Dat gebeurde al een keer op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008.

De Zwitserse frank wordt in troebele beurstijden - net als het goud - beschouwd als een veilige belegging. Op een week tijd steeg de munt met 1 procent tegenover de dollar en met 6 procent tegenover de euro. Dinsdagavond kwam de Zwitserse frank bijna op gelijke hoogte van de Europese eenheidsmunt tot 1,0094 frank voor een euro.

Volgens de Zwitserse centrale bank bedreigt een de steeds sterker wordende nationale munt de economische groei van het land. Daardoor werd de rente begin augustus verlaagd van 0-0,75 procent tot 0-0,25 procent in een poging om de frank te verzwakken. De liquiditeiten op de geldmarkten worden versterkt door het optrekken van het beschikbare bedrag (van 80 tot 120 miljard frank) op zichtrekeningen van de banken.

(belga/BO)

De BNS gaat "de liquiditeiten op de monetaire markt in Zwitserse frank versterken", luidt het. Daarvoor zal de instelling via zogenoemde swaps valuta - een overeenkomst over wisseltransacties - buitenlandse valuta omruilen. Dat gebeurde al een keer op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. De Zwitserse frank wordt in troebele beurstijden - net als het goud - beschouwd als een veilige belegging. Op een week tijd steeg de munt met 1 procent tegenover de dollar en met 6 procent tegenover de euro. Dinsdagavond kwam de Zwitserse frank bijna op gelijke hoogte van de Europese eenheidsmunt tot 1,0094 frank voor een euro. Volgens de Zwitserse centrale bank bedreigt een de steeds sterker wordende nationale munt de economische groei van het land. Daardoor werd de rente begin augustus verlaagd van 0-0,75 procent tot 0-0,25 procent in een poging om de frank te verzwakken. De liquiditeiten op de geldmarkten worden versterkt door het optrekken van het beschikbare bedrag (van 80 tot 120 miljard frank) op zichtrekeningen van de banken.(belga/BO)