Zwakke wereldeconomie en overdreven populariteit zullen dollar testen

© istock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Terwijl de euro in de lappenmand ligt, steelt de dollar de show, met dank aan het groeiherstel en de verwachte renteverhoging in de VS. Maar economen zien ook struikelstenen.

De euro zakte vorige week woensdag onder haar beginkoers van 4 januari 1999, toen traders 1,1747 dollar moesten betalen voor 1 euro. Donderdag en vrijdag zette de eenheidsmunt haar afgang verder, en eindigde de week rond 1,15 dollar.

Zo de munt, zo de economie. De eurozone kampt met zwakke groei en deflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) deed al enkele pogingen om het tij te keren, zonder veel resultaat. De meeste economen verwachten dat ECB-voorzitter Mario Draghi morgen uit zijn tent komt met het ultieme middel: de opkoop van staatsobligaties, de veelbesproken kwantitatieve versoepeling naar Amerikaans model. Dat moet de deflatie ombuigen, de rente drukken, en hopelijk de groei op gang brengen.

Voor de dollar liggen de kaarten net omgekeerd. Een heroplevende economie in de VS creëert volop jobs, tegen een maandelijks gemiddelde van 246.000 banen in 2014, de beste prestatie sinds 1999. De heropleving biedt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de mogelijkheid om het tegenovergestelde te doen van wat de ECB doet: de geldkraan weer dichtdraaien. De eerste verhoging van de Amerikaanse beleidsrente sinds 2006 zit eraan te komen, wat een groot deel van de recente rally van de dollar verklaart.

Sukkelstraatje

Maar hoelang zal die rally duren? De rente op tienjarige Amerikaanse overheidsobligaties stond een jaar geleden nog op 3,2 procent. Vandaag verkent ze dieptepunten van 1,8 procent. De langetermijnrente weerspiegelt de marktverwachtingen voor de toekomstige groei en inflatie. Het lijkt er dus op dat de obligatiemarkten twijfelen of de Amerikaanse economie haar sterke groei zal kunnen volhouden, wat weinig goeds voorspelt voor de dollarkoers.

De verklaring voor de twijfel is allicht te zoeken buiten de VS. De wereldeconomie zit in een sukkelstraatje en het valt nog af te wachten of de VS gespaard blijven van de malaise. De Amerikaanse economie is voorlopig the only show in town. Maar ze kan die show lang volhouden, meent Peter Vanden Houte.

Hij ziet de problemen voor de dollar uit een heel andere hoek komen. “De dollar is vandaag de populairste belegging, zo blijkt uit een grote enquête van de Amerikaanse bank Merrill Lynch bij institutionele beleggers. Dat dollaroptimisme begint mij angst in te boezemen. Als iedereen zijn portefeuille al volgestopt heeft met dollars, waar moet een verdere koersstijging dan vandaan komen? Mensen moeten nog willen bijkopen.”

Een blik op de posities van speculanten leert veel. “De grote meerderheid van de speculanten is vandaag short in euro, zoals dat heet in het jargon”, zegt Vanden Houte. “Ze gokken op een verdere waardedaling van de euro. Met zo veel speculanten in shortposities kan de markt gemakkelijk omslaan. Het minste goede nieuws _ betere groeicijfers voor de eurozone bijvoorbeeld, of een schuldverlichting voor Griekenland – kan een golf van paniekaankopen in gang zetten, die de eurokoers hoger doet schieten. Wie vandaag gokt op een stijging van de dollar tegenover de euro, moet goed nadenken. Speculatie met munten is al zo vaak geëindigd in tranen.”

Het volledige artikel leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content