Zwaar weer boven beursvloer, Bel20 3,06 procent in het rood

© belga

De Europese beurzen noteren maandag opnieuw forse verliezen, aangestuurd door kelderende bankaandelen. De Bel20 op Euronext Brussel zakt tot het laagste peil sinds juli 2009.

Maandag noteert de beurs in Parijs 4,03 procent in de min, terwijl die van Londen en Frankfurt respectievelijk 1,63 en 2,27 procent prijsgeven. In Madrid bedraagt het verlies 3,41 procent en in Milaan 3,89 procent. Euronext Brussel sluit de handelsdag af op -3,06 procent tot 2.053,1 punten. De beurs van Tokio sloot de eerste handelsdag van de week af op -2,31 procent.

De beleggers sturen de beurzen lager door – alweer – negatieve berichten rond de eurocrisis. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat Jürgen Stark opstapt als hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat het beleid van de ECB – om noodlijdende landen te helpen via de aankoop van staatsobligaties – steeds meer onder druk komt te staan, blijkt nu ook uit de reactie van Duitsland. Philipp Rösler, Duits minister van Economie, liet namelijk verstaan dat een bankroet van Griekenland mogelijk de oplossing is voor de eurocrisis.

Banken

Net zoals de vorige weken het geval was, lijden de financials het meest onder malaise in de eurozone. Op Euronext Brussel duikelen Dexia (-8,05 procent), KBC (-7,03 procent) en Ageas (-3,79 procent) weer diep in de rode cijfers.

BNP Paribas en Crédit Agricole kijken na de slotbel aan tegen een verlies dat boven de 10 procent schommelt. Bij BNP Paribas loopt het verlies op tot -12,35 procent. In Frankfurt verliest Deutsche Bank -7,30 procent en Commerzbank -8,32 procent. In Madrid ziet Santander -4,39 procent verloren gaan.

ECB

Dat het vertrouwen tussen de banken helemaal zoek is, blijkt uit data van de ECB die aantonen dat afgelopen vrijdag voor een bedrag van 182 miljard euro bij het 24 uursloket van de ECB gedeponeerd werd. Een nieuw record in vergelijking met dinsdag (169 miljard euro) en donderdag (173 miljard euro).

Staatspapier

Door de onzekerheid over de schuldencrisis vluchten beleggers naar de als veilig beschouwde Duitse staatsobligaties. Daardoor zakt de rente op Duits staatspapier – voor een looptijd van zes maanden – naar een dieptepunt van 0,18 procent. Bij een vorige uitgifte begin augustus bedroeg de rente nog 0,695 procent. Omgekeerd stijgt de rente die Griekenland moet betalen op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar maandag tot 20,91 procent.

BO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content