Met ruim 470 ideeën voor proefprojecten die de ziekenhuisfinanciering fundamenteel moeten veranderen, wekt minister Maggie De Block (Open Vld) de indruk dat ze de financiering van de ziekenhuizen aanpakt. Bovendien kwam Belfius, dat jaarlijks de boekhouding van de publieke en private ziekenhuizen doorlicht, dit jaar met goed nieuws. Het aantal verlieslatende ziekenhuizen daalde van 40 naar 26.

'Ziekenhuizen hebben nú verandering nodig'

Achter die optimistische berichten gaat een nijpende realiteit schuil. Om te beginnen nuanceren de Belfius-analisten de resultaten van hun studie. Tenslotte is nog een op de vier ziekenhuizen verlieslatend. Eigenlijk zijn er vooral minder ziekenhuizen die het heel goed doen, en meer die het echt slecht doen. Dat het gemiddelde verbeterde, heeft in de eerste plaats te maken met de gedaalde energiekosten en een strikter personeelsmanagement. Onderliggend blijft het financieringssysteem van de ziekenhuizen disfunctioneel.

Minister De Block beseft maar beter dat de sector het stadium van experimenteren met proefprojecten ver voorbij is. Er is nu een momentum voor verandering. Het dossier van de ontsporende ziekenhuisfinanciering is al jaren een onbeheersbare angel in de ziekteverzekering. Iedereen weet het en veel directeurs zijn bereid om een fundamentele hertekening van het ziekenhuislandschap te ondersteunen. Tenminste als daar een stabiel kader tegenover staat. Het is aan de regering om dringend met visionaire beslissingen te komen. Het liberale adagio dat de markt het vanzelf oplost, zou in de ziekenhuiswereld in de eerste plaats nog jaren van verspilde middelen inluiden.

Met ruim 470 ideeën voor proefprojecten die de ziekenhuisfinanciering fundamenteel moeten veranderen, wekt minister Maggie De Block (Open Vld) de indruk dat ze de financiering van de ziekenhuizen aanpakt. Bovendien kwam Belfius, dat jaarlijks de boekhouding van de publieke en private ziekenhuizen doorlicht, dit jaar met goed nieuws. Het aantal verlieslatende ziekenhuizen daalde van 40 naar 26. Achter die optimistische berichten gaat een nijpende realiteit schuil. Om te beginnen nuanceren de Belfius-analisten de resultaten van hun studie. Tenslotte is nog een op de vier ziekenhuizen verlieslatend. Eigenlijk zijn er vooral minder ziekenhuizen die het heel goed doen, en meer die het echt slecht doen. Dat het gemiddelde verbeterde, heeft in de eerste plaats te maken met de gedaalde energiekosten en een strikter personeelsmanagement. Onderliggend blijft het financieringssysteem van de ziekenhuizen disfunctioneel. Minister De Block beseft maar beter dat de sector het stadium van experimenteren met proefprojecten ver voorbij is. Er is nu een momentum voor verandering. Het dossier van de ontsporende ziekenhuisfinanciering is al jaren een onbeheersbare angel in de ziekteverzekering. Iedereen weet het en veel directeurs zijn bereid om een fundamentele hertekening van het ziekenhuislandschap te ondersteunen. Tenminste als daar een stabiel kader tegenover staat. Het is aan de regering om dringend met visionaire beslissingen te komen. Het liberale adagio dat de markt het vanzelf oplost, zou in de ziekenhuiswereld in de eerste plaats nog jaren van verspilde middelen inluiden.