De dollar zakt donderdag eerst naar 76,52 yen om wat later te stijgen naar 79 yen. Het vorige record dateert van 1995, toen de dollar zakte naar 79,75 yen.

De dure yen lijkt op het eerste gezicht tegengesteld met de zware crisis als gevolg van de aardbeving en tsunami van en de toenemende nucleaire crisis. Speculanten op de markten rekenen er echter op dat onder meer verzekeraars geld zullen terughalen naar eigen land om de schadevergoedingen uit te keren voor de wederopbouw van het land.

Minister Kaoru Yosano noemt de speculaties ongegrond, aangezien verzekeraars volgens hem over voldoende middelen beschikken.

Een dure yen heeft in ieder geval een negatieve invloed op de uitvoer van het land. Volgens berekeningen van het Japanse ministerie kan de uitvoer namelijk enkel rendabel blijven als de dollar rond de 86,20 yen schommelt. In een reactie aan het persagentschap Bloomberg verklaarde Azusa Kato, econoom bij BNP Paribas in Tokyo, dat een sterke yen de bedrijven in de getroffen regio's kan helpen goederen en voorraden in te slaan tegen voordelige importprijzen. Volgens Kato is het afblokken van de dure yen op dit moment in geen geval een prioritiet voor de Japanse overheid.

De dollar zakt donderdag eerst naar 76,52 yen om wat later te stijgen naar 79 yen. Het vorige record dateert van 1995, toen de dollar zakte naar 79,75 yen. De dure yen lijkt op het eerste gezicht tegengesteld met de zware crisis als gevolg van de aardbeving en tsunami van en de toenemende nucleaire crisis. Speculanten op de markten rekenen er echter op dat onder meer verzekeraars geld zullen terughalen naar eigen land om de schadevergoedingen uit te keren voor de wederopbouw van het land. Minister Kaoru Yosano noemt de speculaties ongegrond, aangezien verzekeraars volgens hem over voldoende middelen beschikken. Een dure yen heeft in ieder geval een negatieve invloed op de uitvoer van het land. Volgens berekeningen van het Japanse ministerie kan de uitvoer namelijk enkel rendabel blijven als de dollar rond de 86,20 yen schommelt. In een reactie aan het persagentschap Bloomberg verklaarde Azusa Kato, econoom bij BNP Paribas in Tokyo, dat een sterke yen de bedrijven in de getroffen regio's kan helpen goederen en voorraden in te slaan tegen voordelige importprijzen. Volgens Kato is het afblokken van de dure yen op dit moment in geen geval een prioritiet voor de Japanse overheid.