Het ziet ernaar uit dat rokende Australiërs vanaf 2020 45 dollar (29 euro) moeten neertellen voor een pakje sigaretten. De Australische overheid wil door een forse accijnsverhoging enerzijds de staatskas spekken met 4,7 miljard dollar (3 miljard euro), en anderzijds de rokende bevolking van zijn of haar rookverslaving afhelpen. Dat meldt The Guardian.

Roken in Australië is nu al een dure aangelegenheid. Op dit moment tel je Down Under tussen de 16 en 19 euro neer voor een pakje van 25 sigaretten. In België schommelt de prijs voor een pakje rond de 6 euro.

Het is de bedoeling dat de Australische overheid de accijnzen op tabaksproducten tussen 2017 en 2020 elk jaar met 12,5 procent verhoogt, zodat de prijs van een pakje sigaretten tegen 2020 voor 69 procent uit accijnzen bestaat. Dat betekent dat een pakje sigaretten in 2020 29 euro zal kosten. Het plan werd dinsdag bekendgemaakt door de Australische minister van Financiën Scott Morrison.

Stoppen met roken

Australië voert al jarenlang een te duchten beleid wat tabaksgebruik betreft. Door het verhogen van de accijnzen is de prijs van sigaretten in amper zes jaar maar liefst verdubbeld. Die forse prijsstijging heeft er intussen toe geleid dat het percentage rokers in Australië tussen 1993 en 2013 - in 20 jaar tijd dus - gedaald is van 50 procent tot 15 procent van de bevolking.

Ook nu moet de aangekondigde accijnsverhoging rokers ontmoedigen nog langer sigaretten te kopen. 'Een stijging van de accijnzen heeft in de laatste twee decennia tot een significante daling van het aantal rokers geleid', luidt het in een rapport. (BO)

Het ziet ernaar uit dat rokende Australiërs vanaf 2020 45 dollar (29 euro) moeten neertellen voor een pakje sigaretten. De Australische overheid wil door een forse accijnsverhoging enerzijds de staatskas spekken met 4,7 miljard dollar (3 miljard euro), en anderzijds de rokende bevolking van zijn of haar rookverslaving afhelpen. Dat meldt The Guardian.Roken in Australië is nu al een dure aangelegenheid. Op dit moment tel je Down Under tussen de 16 en 19 euro neer voor een pakje van 25 sigaretten. In België schommelt de prijs voor een pakje rond de 6 euro.Het is de bedoeling dat de Australische overheid de accijnzen op tabaksproducten tussen 2017 en 2020 elk jaar met 12,5 procent verhoogt, zodat de prijs van een pakje sigaretten tegen 2020 voor 69 procent uit accijnzen bestaat. Dat betekent dat een pakje sigaretten in 2020 29 euro zal kosten. Het plan werd dinsdag bekendgemaakt door de Australische minister van Financiën Scott Morrison.Australië voert al jarenlang een te duchten beleid wat tabaksgebruik betreft. Door het verhogen van de accijnzen is de prijs van sigaretten in amper zes jaar maar liefst verdubbeld. Die forse prijsstijging heeft er intussen toe geleid dat het percentage rokers in Australië tussen 1993 en 2013 - in 20 jaar tijd dus - gedaald is van 50 procent tot 15 procent van de bevolking.Ook nu moet de aangekondigde accijnsverhoging rokers ontmoedigen nog langer sigaretten te kopen. 'Een stijging van de accijnzen heeft in de laatste twee decennia tot een significante daling van het aantal rokers geleid', luidt het in een rapport. (BO)