De Wereldbank verlaagt haar mondiale groeiprognoses als gevolg van tegenvallende economische vooruitzichten in de eurozone, Japan en een aantal grote opkomende economieën, wat het effect van de lagere olieprijzen teniet doet. Zo luidt het min of meer in het halfjaarlijkse rapport van de Wereldbank.

Eén enkele motor'

Volgens de recente prognoses van de Wereldbank neemt het wereldwijde bbp dit jaar toe met 3 procent tegenover een eerdere prognose van 3,4 procent. Voor 2016 wordt gemikt op een toename met 3,3 procent, tegenover een eerder geraamde 3,5 procent.

"De wereldeconomie draait op één motor... de Amerikaanse', zei Kaushik Basu, hoofdeconoom van de Wereldbank, in een toelichting bij het rapport.

"Het is enkel de Amerikaanse economie die volop draait in een mondiale economie met heersende onzekerheid. We hebben verschillende motoren nodig, "voegde hij eraan toe.

VS en VK

De groeiprognoses voor de economie van de VS worden voor dit jaar verhoogd van 3 tot 3,2 procent, terwijl die van de eurozone worden verlaagd van 1,8 tot 1,1 procent.

Behalve de VS onderscheidt ook het Verenigd Koninkrijk ( verwachte groei van 2,9 procent in 2015) zich in positieve zin van andere rijke landen, waaronder lidstaten van de eurozone en Japan, die volgens Basu aan bloedarmoede en deflatieangst lijden.

Onder de opkomende landen zijn het vooral Brazilië en Rusland die wegen op de groeiprognoses van de Wereldbank, samen met China, dat af te rekenen krijgt met een groeivertraging.

Olie

Net als bij andere prognoses het geval is, zou de daling van de wereldwijde olieprijzen - met 60 procent sinds juni vorig jaar - ook volgens de Wereldbank een positief effect moeten hebben op de wereldeconomie. (BO)

De Wereldbank verlaagt haar mondiale groeiprognoses als gevolg van tegenvallende economische vooruitzichten in de eurozone, Japan en een aantal grote opkomende economieën, wat het effect van de lagere olieprijzen teniet doet. Zo luidt het min of meer in het halfjaarlijkse rapport van de Wereldbank. Volgens de recente prognoses van de Wereldbank neemt het wereldwijde bbp dit jaar toe met 3 procent tegenover een eerdere prognose van 3,4 procent. Voor 2016 wordt gemikt op een toename met 3,3 procent, tegenover een eerder geraamde 3,5 procent."De wereldeconomie draait op één motor... de Amerikaanse', zei Kaushik Basu, hoofdeconoom van de Wereldbank, in een toelichting bij het rapport. "Het is enkel de Amerikaanse economie die volop draait in een mondiale economie met heersende onzekerheid. We hebben verschillende motoren nodig, "voegde hij eraan toe.De groeiprognoses voor de economie van de VS worden voor dit jaar verhoogd van 3 tot 3,2 procent, terwijl die van de eurozone worden verlaagd van 1,8 tot 1,1 procent. Behalve de VS onderscheidt ook het Verenigd Koninkrijk ( verwachte groei van 2,9 procent in 2015) zich in positieve zin van andere rijke landen, waaronder lidstaten van de eurozone en Japan, die volgens Basu aan bloedarmoede en deflatieangst lijden.Onder de opkomende landen zijn het vooral Brazilië en Rusland die wegen op de groeiprognoses van de Wereldbank, samen met China, dat af te rekenen krijgt met een groeivertraging.OlieNet als bij andere prognoses het geval is, zou de daling van de wereldwijde olieprijzen - met 60 procent sinds juni vorig jaar - ook volgens de Wereldbank een positief effect moeten hebben op de wereldeconomie. (BO)