De belangstelling voor de Impressionist & Modern Art Evening Sale van 5 november bij Sotheby's in New York groeit met de dag. Dan wordt een groot deel van de collectie van de Belgische familie Franck afgehamerd. Er worden drie prachtige werken van James Ensor aangeboden.

Belgische kunst wordt in het buitenland wel om artistieke redenen geapprecieerd, maar de financiële waardering volgt niet altijd. Veel kopers zijn ook Belgen, buitenlanders nemen minder Belgische kunst op in hun collecties.

Maar dat gaat niet voor alles en iedereen op. De vroege werken van James Ensor (1860 - 1949), geschilderd voor 1900, behoren wel tot de internationale top. Het record was de hamerprijs van 4.400.000 euro die in 2009 werd neergeteld voor 'Le désespoir de Pierrot' uit 1892. Maar voor de rest liggen veel veilingresultaten voor Ensors een stuk lager.

Franck is een van oorsprong Antwerpse familie, destijds bekend in de interieurdecoratie en als producent van hoogwaardig meubilair. De schilderijen komen uit de verzameling van Louis en Evelyn Franck die al voor de oorlog in Londen woonden en later in Zwitserland. Louis was actief als bankier en begon al op zijn zeventiende te verzamelen. Er was een nauwe band tussen de familie Franck en Ensor. De familie bezat ook een van de meest beroemde schilderijen van Ensor, 'De Intocht van Christus in Brussel' dat in 1981 door Louis Franck voor een hoog bedrag verkocht werd aan het Getty Museum.

Nu worden drie belangrijke werken van Ensor aangeboden uit de late 19de eeuw. Werken uit die periode zijn schaars op de markt. Het zijn 'Les Poissardes mélancoliques' uit 1892 (100 x 80), geschat op 3 tot 5 miljoen euro, 'Le Jardin d'Amour' uit 1892 (75 x 100), geschat op 2 à 3 miljoen euro, en 'Les toits d'Ostende' (110 x 134), geschat op 1,5 tot 2 miljoen euro. De kans dat ze hun schattingswaarde halen of overtreffen zit erin.

Brussels Art Auctions

Want op 6 oktober werd 'Squelettes Travestis' van Ensor uit 1894 in het veilinghuis Brussels Art Auctions verkocht voor 2,02 miljoen euro, driemaal de schattingsprijs. Het gaat eveneens om een vroeg werk. De zou er op kunnen wijzen dat die topwerken van Ensor aan een blijvende waardevermeerdering toe zijn. Verwacht wordt ook dat de werken in buitenlandse collecties terechtkomen.

De werken van Ensor verkeren ook in goed gezelschap, want de familie Franck had een schitterende collectie. Er komen op 5 november eveneens prachtige werken onder de hamer van onder meer Van Gogh, een landschap en een portret uit zijn Arles-periode, een werk van Cézanne, Toulouse-Lautrec en een zeer mooie pastel uit de blauwe periode van Picasso.

www.sothebys.com

De belangstelling voor de Impressionist & Modern Art Evening Sale van 5 november bij Sotheby's in New York groeit met de dag. Dan wordt een groot deel van de collectie van de Belgische familie Franck afgehamerd. Er worden drie prachtige werken van James Ensor aangeboden.Belgische kunst wordt in het buitenland wel om artistieke redenen geapprecieerd, maar de financiële waardering volgt niet altijd. Veel kopers zijn ook Belgen, buitenlanders nemen minder Belgische kunst op in hun collecties. Maar dat gaat niet voor alles en iedereen op. De vroege werken van James Ensor (1860 - 1949), geschilderd voor 1900, behoren wel tot de internationale top. Het record was de hamerprijs van 4.400.000 euro die in 2009 werd neergeteld voor 'Le désespoir de Pierrot' uit 1892. Maar voor de rest liggen veel veilingresultaten voor Ensors een stuk lager. Franck is een van oorsprong Antwerpse familie, destijds bekend in de interieurdecoratie en als producent van hoogwaardig meubilair. De schilderijen komen uit de verzameling van Louis en Evelyn Franck die al voor de oorlog in Londen woonden en later in Zwitserland. Louis was actief als bankier en begon al op zijn zeventiende te verzamelen. Er was een nauwe band tussen de familie Franck en Ensor. De familie bezat ook een van de meest beroemde schilderijen van Ensor, 'De Intocht van Christus in Brussel' dat in 1981 door Louis Franck voor een hoog bedrag verkocht werd aan het Getty Museum. Nu worden drie belangrijke werken van Ensor aangeboden uit de late 19de eeuw. Werken uit die periode zijn schaars op de markt. Het zijn 'Les Poissardes mélancoliques' uit 1892 (100 x 80), geschat op 3 tot 5 miljoen euro, 'Le Jardin d'Amour' uit 1892 (75 x 100), geschat op 2 à 3 miljoen euro, en 'Les toits d'Ostende' (110 x 134), geschat op 1,5 tot 2 miljoen euro. De kans dat ze hun schattingswaarde halen of overtreffen zit erin. Brussels Art AuctionsWant op 6 oktober werd 'Squelettes Travestis' van Ensor uit 1894 in het veilinghuis Brussels Art Auctions verkocht voor 2,02 miljoen euro, driemaal de schattingsprijs. Het gaat eveneens om een vroeg werk. De zou er op kunnen wijzen dat die topwerken van Ensor aan een blijvende waardevermeerdering toe zijn. Verwacht wordt ook dat de werken in buitenlandse collecties terechtkomen.De werken van Ensor verkeren ook in goed gezelschap, want de familie Franck had een schitterende collectie. Er komen op 5 november eveneens prachtige werken onder de hamer van onder meer Van Gogh, een landschap en een portret uit zijn Arles-periode, een werk van Cézanne, Toulouse-Lautrec en een zeer mooie pastel uit de blauwe periode van Picasso. www.sothebys.com