Banken uit de eurozone hebben dinsdag in totaal 452 miljard euro bij het loket van de Europese Centrale Bank (ECB) geparkeerd. Op die manier werd het vorige record van een dag eerder gebroken. Dinsdag werd voor 421 miljard euro geplaatst.

Door die hoge bedragen lijdt het geen twijfel dat het onderlinge wantrouwen van de banken blijft toenemen. De ECB fungeert namelijk als intermediair voor kortetermijnleningen, waarbij de banken hun cash parkeren bij de financiële instelling uit Frankfurt. De Centrale Bank stelt het geld op haar beurt ter beschikking van banken die het nodig hebben.

Hoewel de banken in ruil voor de stortingen van de ECB slechts een schamele rente van 0,25 procent krijgen, blijven ze eieren voor hun geld kiezen in plaats van elkaar onderling hogere rentes te bieden.

Vorige week leende de ECB nog 489 miljard euro - voor een termijn van drie jaar - aan 523 banken in een poging de kredietenstroom naar de 17 eurolanden te verzekeren tijdens de schuldencrisis. De banken kunnen dat bedrag lenen tegen een rente van 1 procent. (Belga/BO)

Banken uit de eurozone hebben dinsdag in totaal 452 miljard euro bij het loket van de Europese Centrale Bank (ECB) geparkeerd. Op die manier werd het vorige record van een dag eerder gebroken. Dinsdag werd voor 421 miljard euro geplaatst.Door die hoge bedragen lijdt het geen twijfel dat het onderlinge wantrouwen van de banken blijft toenemen. De ECB fungeert namelijk als intermediair voor kortetermijnleningen, waarbij de banken hun cash parkeren bij de financiële instelling uit Frankfurt. De Centrale Bank stelt het geld op haar beurt ter beschikking van banken die het nodig hebben.Hoewel de banken in ruil voor de stortingen van de ECB slechts een schamele rente van 0,25 procent krijgen, blijven ze eieren voor hun geld kiezen in plaats van elkaar onderling hogere rentes te bieden.Vorige week leende de ECB nog 489 miljard euro - voor een termijn van drie jaar - aan 523 banken in een poging de kredietenstroom naar de 17 eurolanden te verzekeren tijdens de schuldencrisis. De banken kunnen dat bedrag lenen tegen een rente van 1 procent. (Belga/BO)