De index waarmee de Europese Commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde van 94,5 in maart naar 92,8 in april. Economen hielden rekening met een beperktere terugval tot 94,2. Na een lichte heropflakkering in het eerste kwartaal van 2012 blijkt de eurozone dus opnieuw te versomberen.

Het vertrouwen nam vooral af onder producenten in de industrie en de dienstensector. Het bedrijfsklimaat verslechterde door een toenemend pessimisme over de inhoud van de orderboekjes voor de uitvoer en de productieverwachtingen.

Weinig bemoedigend nieuws kwam er vandaag ook uit Rome. Volgens berekeningen van het Nationaal Instituut voor Statistiek Istat is het ondernemersvertrouwen in Italië gedaald tot het laagste peil sinds oktober 2009. Dat is een gevolg van het doortastend besparingsplan van de regering-Monti, die 20 miljard euro moet zien te besparen om het begrotingstekort terug te dringen. Verwacht wordt dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,2 procent krimpt.

De motor van de Europese economie begint te sputteren wanneer de aangekondigde besparingsplannen zowel het consumenten- als ondernemersvertrouwen dreigen aan te tasten. Voorbeeld daarvan zijn de eerstekwartaalresultaten van Deutsche Bank - de grootste bank van Duitsland - die de winst met 33 procent zag afnemen. CEO Josef Ackermann merkte in een toelichting op dat de risicobereidheid bij investeerders het afgelopen kwartaal 'beduidend lager' lag.

Martin van Vliet, econoom bij ING Groep in Amsterdam, verwacht niet meteen beterschap. "Met meer besparingen en een onopgeloste schildencrisis in het vooruitzicht blijft een herstel van het vertrouwen in de economie de rest van het jaar mogelijk uit", aldus van Vliet. "Dat brengt ook een terugkeer naar een bescheiden groei later dit jaar in gevaar", voegt hij eraan toe. (Bloomberg/BO)

De index waarmee de Europese Commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde van 94,5 in maart naar 92,8 in april. Economen hielden rekening met een beperktere terugval tot 94,2. Na een lichte heropflakkering in het eerste kwartaal van 2012 blijkt de eurozone dus opnieuw te versomberen.Het vertrouwen nam vooral af onder producenten in de industrie en de dienstensector. Het bedrijfsklimaat verslechterde door een toenemend pessimisme over de inhoud van de orderboekjes voor de uitvoer en de productieverwachtingen. Weinig bemoedigend nieuws kwam er vandaag ook uit Rome. Volgens berekeningen van het Nationaal Instituut voor Statistiek Istat is het ondernemersvertrouwen in Italië gedaald tot het laagste peil sinds oktober 2009. Dat is een gevolg van het doortastend besparingsplan van de regering-Monti, die 20 miljard euro moet zien te besparen om het begrotingstekort terug te dringen. Verwacht wordt dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,2 procent krimpt.De motor van de Europese economie begint te sputteren wanneer de aangekondigde besparingsplannen zowel het consumenten- als ondernemersvertrouwen dreigen aan te tasten. Voorbeeld daarvan zijn de eerstekwartaalresultaten van Deutsche Bank - de grootste bank van Duitsland - die de winst met 33 procent zag afnemen. CEO Josef Ackermann merkte in een toelichting op dat de risicobereidheid bij investeerders het afgelopen kwartaal 'beduidend lager' lag.Martin van Vliet, econoom bij ING Groep in Amsterdam, verwacht niet meteen beterschap. "Met meer besparingen en een onopgeloste schildencrisis in het vooruitzicht blijft een herstel van het vertrouwen in de economie de rest van het jaar mogelijk uit", aldus van Vliet. "Dat brengt ook een terugkeer naar een bescheiden groei later dit jaar in gevaar", voegt hij eraan toe. (Bloomberg/BO)