Waarom Malta het beter doet dan Cyprus

© ThinkStock
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Dat Malta de eurocrisis een stuk beter doorkomt dan Cyprus – ondanks heel wat opmerkelijke gelijkenissen tussen beide landen – dankt het vooral aan de gezonde structuur van zijn bankensector.

Malta en Cyprus hebben heel wat gemeen. Beide eilandjes in de Middellandse Zee kwamen in 2004 bij de Europese Unie (EU), gebruiken de euro als betaalmiddel en hebben ze een zeer grote bankensector in verhouding tot hun economie. De voorbije weken stelde zich dan ook de logische vraag: zal na Cyprus ook Malta een bailout nodig hebben om de eurocrisis te overleven?

Cyprus kreeg van de EU en het IMF een pakket noodhulp ter waarde van 10 miljard euro toegewezen, om te vermijden dat het land failliet gaat en uit de eurozone verdwijnt. Analisten zijn het er echter over eens dat Malta er een pak beter voorstaat dan Cyprus.

Bankensector relatief veilig Het grootste verschil zit hem in het bankenrisico. De financiële sector van Malta is – net als in Cyprus vóór het reddingsplan – acht keer groter dan het bruto binnenlands product (bbp). In Cyprus werd die sector echter gedomineerd door twee binnenlandse banken. Die steunden beide sterk op buitenlandse spaartegoeden, voor een groot deel uit Rusland. Bovendien investeerden de banken die fondsen in overheidsobligaties, vooral Griekse. In Malta zit het leeuwendeel van het geld bij dochteraannemingen van buitenlandse banken. Die moederbedrijven zullen dan ook verantwoordelijk zijn voor de redding van hun dochters in geval van problemen. De Maltese binnenlandse banken beschikken bovendien over stevige kapitaalbuffers en zijn winstgevend.

‘Het businessmodel van de financiële sector in Malta is niet zo duister en controversieel als in Cyprus,’ verduidelijkt ING-econoom Carsten Brzeski aan Reuters. ‘Het beeld is ook verschillend op macro-economisch niveau.’

Goed draaiende economie

De Europese Commissie verwacht immers dat de economie van Malta, dat zo’n 450.000 inwoners telt en wel eens ‘het Luxemburg van de Middellandse Zee’ genoemd wordt, dit jaar zal groeien als gevolg van een stijgende binnenlandse vraag en een toegenomen netto-export.

Malta is de kleinste en een van de best draaiende economieën van de eurozone. De werkloosheidsgraad bedraagt er 6,4 procent, ongeveer de helft van de eurozone. Ook de overheidsschuld is met 72 procent van het bbp relatief laag en het tekort is onder controle. De situatie in Cyprus vóór de redding oogde een pak minder rooskleurig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content