Volgens een studie van de KBC-hoofdeconoom Edwin De Boeck dreigt de Vlaamse economische groei in 2030 te verzwakken tot 1,7 procent, terwijl Wallonië 1,8 procent zou realiseren. Dat bericht De Tijd vrijdag.

In de hypothese dat de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen (nu 65,8 procent) blijft stijgen tot het bijzonder hoge peil van 75 procent in 2030 en in de veronderstelling dat ook de productiviteitsgroei in Vlaanderen hoger blijft dan in Wallonië, zal de groei in Vlaanderen in 2030 verzwakken tot 1,7 procent.

Wallonië kan dan een groeicijfer van 1,8 procent neerzetten, als het erin slaagt zijn werkgelegenheidsgraad op te drijven van 56 procent nu tot 62,5 procent in 2030.

In het meest pessimistische scenario kalft de Vlaamse groei zelfs af tot 0,6 procent, terwijl de Waalse 2,2 procent zou kunnen halen, aldus De Tijd.

Boosdoeners zijn de vergrijzing en de tanende beroepsbevolking in Vlaanderen. In Wallonië zou er de komende jaren een lichte stijging zijn van de bevolking op beroepsactieve leeftijd.

Volgens een studie van de KBC-hoofdeconoom Edwin De Boeck dreigt de Vlaamse economische groei in 2030 te verzwakken tot 1,7 procent, terwijl Wallonië 1,8 procent zou realiseren. Dat bericht De Tijd vrijdag. In de hypothese dat de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen (nu 65,8 procent) blijft stijgen tot het bijzonder hoge peil van 75 procent in 2030 en in de veronderstelling dat ook de productiviteitsgroei in Vlaanderen hoger blijft dan in Wallonië, zal de groei in Vlaanderen in 2030 verzwakken tot 1,7 procent. Wallonië kan dan een groeicijfer van 1,8 procent neerzetten, als het erin slaagt zijn werkgelegenheidsgraad op te drijven van 56 procent nu tot 62,5 procent in 2030. In het meest pessimistische scenario kalft de Vlaamse groei zelfs af tot 0,6 procent, terwijl de Waalse 2,2 procent zou kunnen halen, aldus De Tijd. Boosdoeners zijn de vergrijzing en de tanende beroepsbevolking in Vlaanderen. In Wallonië zou er de komende jaren een lichte stijging zijn van de bevolking op beroepsactieve leeftijd.