De Amerikaanse schatkist neemt buitengewone maatregelen om de overheidsschuld terug te dringen. Dat is nodig omdat die binnen afzienbare tijd de wettelijke limiet overschrijdt.

Minister van Financiën Timothy Geithner kondigde maandag in een brief aan het Congres aan dat de overheid tijdelijk stopt met de pensioenkassen van de ambtenaren te spijzen.

De maatregel zou geen directe gevolgen hebben voor de uitkering van de pensioenen, maar wordt genomen omdat de Amerikaanse wet verbiedt dat de overheidsschuld meer dan 14.294 miljard dollar bedraagt.

De VS kunnen een buffer inbouwen tot 2 augustus. Als de schuld tegen dan niet is afgenomen, staat de Amerikaanse overheid geregistreerd als wanbetaler.

Afgelopen weekend waarschuwde president Barack Obama ervoor dat de VS een grotere financiële crisis dan die van 2008-2009 riskeren als er geen maatregelen worden genomen. Volgens minister van Financiën Timothy Geithner moet de schuldlimiet zo snel mogelijk worden opgetrokken om de kredietwaardigheid te behouden. Uiteindelijk beslist het Congres of dat al dan niet gebeurt.

John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, pleit voor het optrekken van de schuldlimiet in ruil voor forse besparingen. Een belastingverhoging is voor Boehner evenwel uitgesloten.

De Amerikaanse schatkist neemt buitengewone maatregelen om de overheidsschuld terug te dringen. Dat is nodig omdat die binnen afzienbare tijd de wettelijke limiet overschrijdt. Minister van Financiën Timothy Geithner kondigde maandag in een brief aan het Congres aan dat de overheid tijdelijk stopt met de pensioenkassen van de ambtenaren te spijzen.De maatregel zou geen directe gevolgen hebben voor de uitkering van de pensioenen, maar wordt genomen omdat de Amerikaanse wet verbiedt dat de overheidsschuld meer dan 14.294 miljard dollar bedraagt.De VS kunnen een buffer inbouwen tot 2 augustus. Als de schuld tegen dan niet is afgenomen, staat de Amerikaanse overheid geregistreerd als wanbetaler.Afgelopen weekend waarschuwde president Barack Obama ervoor dat de VS een grotere financiële crisis dan die van 2008-2009 riskeren als er geen maatregelen worden genomen. Volgens minister van Financiën Timothy Geithner moet de schuldlimiet zo snel mogelijk worden opgetrokken om de kredietwaardigheid te behouden. Uiteindelijk beslist het Congres of dat al dan niet gebeurt.John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, pleit voor het optrekken van de schuldlimiet in ruil voor forse besparingen. Een belastingverhoging is voor Boehner evenwel uitgesloten.