Het wereldwijde olieaanbod nam vorig jaar met 2,1 miljoen vaten per dag toe, een nooit geziene groei, aldus BP.

De stijging was vooral te danken aan de VS, die hun productie met 1,6 miljoen vaten per dag aanzwengelden. Het is de eerste keer dat een land erin slaagt om zijn productie drie jaar na elkaar met meer dan een miljoen vaten per dag te verhogen.

Volgens het rapport hebben de Verenigde Staten zo zowel Saoedi-Arabië als Rusland voorbijgestoken, om zich voor het eerst sinds 1975 te kronen tot grootste olieproducent wereldwijd.

"De gevolgen van de Amerikaanse schalie-revolutie zijn verregaand", aldus BP-topman Bob Dudley.

De VS slaagden er ook in de invoer van olie fors te verminderen. "De Amerikaanse import bereikte in 2014 minder dan de helft van hun hoogste niveau in 2005", luidt het. Daardoor gaven de VS de positie van grootste olie-invoerder ter wereld door aan China. BP stipt nog zwakheden aan in de vraag naar olie, voornamelijk door de economische vertraging in China. (Belga/BO)

Het wereldwijde olieaanbod nam vorig jaar met 2,1 miljoen vaten per dag toe, een nooit geziene groei, aldus BP. De stijging was vooral te danken aan de VS, die hun productie met 1,6 miljoen vaten per dag aanzwengelden. Het is de eerste keer dat een land erin slaagt om zijn productie drie jaar na elkaar met meer dan een miljoen vaten per dag te verhogen. Volgens het rapport hebben de Verenigde Staten zo zowel Saoedi-Arabië als Rusland voorbijgestoken, om zich voor het eerst sinds 1975 te kronen tot grootste olieproducent wereldwijd. "De gevolgen van de Amerikaanse schalie-revolutie zijn verregaand", aldus BP-topman Bob Dudley. De VS slaagden er ook in de invoer van olie fors te verminderen. "De Amerikaanse import bereikte in 2014 minder dan de helft van hun hoogste niveau in 2005", luidt het. Daardoor gaven de VS de positie van grootste olie-invoerder ter wereld door aan China. BP stipt nog zwakheden aan in de vraag naar olie, voornamelijk door de economische vertraging in China. (Belga/BO)