Vooral de afnemende belangstelling vanuit India en China heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijde vraag naar goud in het tweede kwartaal 2012 op het laagste peil in twee jaar tijd is beland.

Volgens het rapport van World Gold Council zakte de vraag in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 7 procent tot 990 ton. Rekening houdend met een gemiddelde prijsstijging van 7 procent wordt de waarde van dat gewicht in goud geraamd op 51,2 miljard dollar.

De vraag vanuit China daalde met 7 procent, die vanuit India met liefst 38 procent. De oorzaak van die terugval moet worden gezocht bij de afkoelende economie en de hogere binnenlandse goudprijzen. De Aziatische grootmachten nemen ruw geschat de helft van de wereldwijde goudvraag voor hun rekening.

Ook de vraag naar juwelen nam een forse duik. India, de grootste koper in 2011, sloeg 30 procent minder juwelen in tot 124,8 ton. De afname vanuit India is goed voor voor 30 procent van de wereldwijde vraag.

De centrale banken hebben de trend niet gevolgd. Integendeel, ze hebben met 157,5 ton de vraag meer dan verdubbeld tegenover de 66 ton in het tweede kwartaal 2011. Vooral Kazachstan, Rusland en Oekraïne hebben de vraag fors opgedreven.

Goud wordt traditioneel beschouwd als een veilige belegging in economisch onzekere tijden. Het edelmetaal dient in dat verband ook als alternatief voor de Amerikaanse dollar. (Belga/BO)

Vooral de afnemende belangstelling vanuit India en China heeft ervoor gezorgd dat de wereldwijde vraag naar goud in het tweede kwartaal 2012 op het laagste peil in twee jaar tijd is beland. Volgens het rapport van World Gold Council zakte de vraag in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 7 procent tot 990 ton. Rekening houdend met een gemiddelde prijsstijging van 7 procent wordt de waarde van dat gewicht in goud geraamd op 51,2 miljard dollar.De vraag vanuit China daalde met 7 procent, die vanuit India met liefst 38 procent. De oorzaak van die terugval moet worden gezocht bij de afkoelende economie en de hogere binnenlandse goudprijzen. De Aziatische grootmachten nemen ruw geschat de helft van de wereldwijde goudvraag voor hun rekening. Ook de vraag naar juwelen nam een forse duik. India, de grootste koper in 2011, sloeg 30 procent minder juwelen in tot 124,8 ton. De afname vanuit India is goed voor voor 30 procent van de wereldwijde vraag. De centrale banken hebben de trend niet gevolgd. Integendeel, ze hebben met 157,5 ton de vraag meer dan verdubbeld tegenover de 66 ton in het tweede kwartaal 2011. Vooral Kazachstan, Rusland en Oekraïne hebben de vraag fors opgedreven.Goud wordt traditioneel beschouwd als een veilige belegging in economisch onzekere tijden. Het edelmetaal dient in dat verband ook als alternatief voor de Amerikaanse dollar. (Belga/BO)