Op de Nederlandse gasmarkt, die bepalend is voor de rest van Europa, steeg de TTF-gasprijs maandagmiddag met 12 procent tot ruim 109 euro per megawattuur. Vorige week daalde de gasprijs nog met 15 procent.

De prijs ligt nogal altijd ver onder de piek van rond de 350 euro die eind augustus werd bereikt, maar ligt wel bijna drie keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in het noorden van Europa komend weekend gaan dalen. Overigens zei het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie dat er een grote kans is dat de winter in Europa zachter zal zijn dan normaal.

De gasprijs wordt ook gestuwd door het stilleggen van de productie bij het Noorse gas- en olieveld Asgard vanwege technische problemen. Volgens het Noorse gasconcern Equinor was er zondag een brand bij een technische installatie en zal de productie nog enige tijd plat liggen.

Op de Nederlandse gasmarkt, die bepalend is voor de rest van Europa, steeg de TTF-gasprijs maandagmiddag met 12 procent tot ruim 109 euro per megawattuur. Vorige week daalde de gasprijs nog met 15 procent. De prijs ligt nogal altijd ver onder de piek van rond de 350 euro die eind augustus werd bereikt, maar ligt wel bijna drie keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in het noorden van Europa komend weekend gaan dalen. Overigens zei het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie dat er een grote kans is dat de winter in Europa zachter zal zijn dan normaal. De gasprijs wordt ook gestuwd door het stilleggen van de productie bij het Noorse gas- en olieveld Asgard vanwege technische problemen. Volgens het Noorse gasconcern Equinor was er zondag een brand bij een technische installatie en zal de productie nog enige tijd plat liggen.