Die daling heeft evenwel geen gevolgen voor de schatkist. In de eerste vijf maanden van 2010 stegen de voorafbetalingen ten opzichte van een jaar geleden zelfs van 3,7 miljard euro naar 4,1 miljard euro (+10,9%). Dat blijkt uit de conjunctuurnota van het ministerie van Financiën

"Nochtans is de boete lager dan de intresten op spaarproducten van sommige banken", zegt Etienne Verbraeken, voorzitter van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). "We krijgen dan ook regelmatig de vraag van grote ondernemingen, die veel belastingen betalen, of ze niet beter het geld opzij zetten en de boete betalen dan voorafbetalingen te doen. Voor wie meer dan 100.000 euro aan de fiscus moet afdragen, kan dat inderdaad de moeite lonen. De meeste Belgen voelen er echter niet veel voor om achteraf nog te moeten bijbetalen. Zij geven de voorkeur aan de geleidelijke spreiding. Bovendien genieten natuurlijke personen een extra bonificatie van gemiddeld 1,125 procent als ze aan voorafbetalingen doen."

André Bert, voorzitter van het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB), haalt nog een ander argument aan: "Wij raden onze cliënten aan enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Wie geen voorafbetalingen doet, moet het bedrag opzij zetten en vermijden dat het kapitaal op voorhand opgesoupeerd geraakt. Anders valt achteraf een pijnlijke belastingbrief in de bus."

E.P.

Die daling heeft evenwel geen gevolgen voor de schatkist. In de eerste vijf maanden van 2010 stegen de voorafbetalingen ten opzichte van een jaar geleden zelfs van 3,7 miljard euro naar 4,1 miljard euro (+10,9%). Dat blijkt uit de conjunctuurnota van het ministerie van Financiën "Nochtans is de boete lager dan de intresten op spaarproducten van sommige banken", zegt Etienne Verbraeken, voorzitter van het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). "We krijgen dan ook regelmatig de vraag van grote ondernemingen, die veel belastingen betalen, of ze niet beter het geld opzij zetten en de boete betalen dan voorafbetalingen te doen. Voor wie meer dan 100.000 euro aan de fiscus moet afdragen, kan dat inderdaad de moeite lonen. De meeste Belgen voelen er echter niet veel voor om achteraf nog te moeten bijbetalen. Zij geven de voorkeur aan de geleidelijke spreiding. Bovendien genieten natuurlijke personen een extra bonificatie van gemiddeld 1,125 procent als ze aan voorafbetalingen doen." André Bert, voorzitter van het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten (IAB), haalt nog een ander argument aan: "Wij raden onze cliënten aan enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Wie geen voorafbetalingen doet, moet het bedrag opzij zetten en vermijden dat het kapitaal op voorhand opgesoupeerd geraakt. Anders valt achteraf een pijnlijke belastingbrief in de bus." E.P.