Volkslening wel een succes volgens de banken

17/01/14 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Bron: Trends

De volkslening loopt goed. Dat melden de banken die het nieuwe spaarproduct onder de vorm van een kasbon aanbieden.

Volkslening wel een succes volgens de banken

© belga

Vrijdag is het enkel Belfius die concrete cijfers wil vrijgeven: de bank haalde bij haar klanten op één week meer dan 100 miljoen euro op. De staatsbank merkt op dat, ondanks de negatieve berichten in de media, er toch een groeiende interesse is voor het spaarproduct. "Voor ons is het echt een succes", aldus de woordvoerster.

BNP Paribas Fortis wilde vrijdag geen tussentijdse cijfers kwijt. De uitgifte van de volkslening loopt er nog tot eind januari. "Er is veel belangstelling, de actie loopt goed", luidde de officiële commentaar.

ING had vrijdag geen informatie ter beschikking over de volkslening.

Niet alle banken zijn al gestart. Onder meer KBC wil wachten tot het koninklijk besluit is gepubliceerd dat de projecten vastlegt waar de middelen naartoe moeten gaan. De publicatie van dat KB is voorzien voor begin februari, luidt het op het kabinet van minister van Financiën Koen Geens.

De volkslening werd vorige week gelanceerd door enkele banken, onder de vorm van een kasbon op 5 tot 10 jaar. Door de lage langetermijnrente blijft ook de rente op dit spaarproduct relatief beperkt.

Hoewel enkele analisten aanraden om het geld niet voor een lange periode vast te zetten, kiest de Belg blijkbaar toch voor zekerheid. Bovendien heeft de volkslening ook een maatschappelijk doel: het geld moet dienen om projecten van sociaal-economisch of maatschappelijk nut te financieren. De overheid biedt een stimulans door een lagere roerende voorheffing, van 15 in plaats van 25 procent.

VDK Spaarbank biedt de volkslening vanaf maandag 20 januari aan, onder de vorm van een kasbon of termijnrekening. Dat is mogelijk op een termijn van 5 jaar (1,90 procent bruto), 8 jaar (2,30 procent bruto) of 10 jaar (2,70 procent bruto). (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners