Een FAO-index die de voedselprijzen meet, daalde in maart met 2,9 procent tegenover de recordmaand februari. De voedselprijzen liggen echter nog steeds 37 procent hoger dan een jaar geleden.

In maart werden in de eerste plaats oliën en suiker goedkoper, net als granen. De index voor granen zakte van 258,6 tot 251,9, die van oliën van 279,3 tot 259,9 en die van suiker van 418,2 tot 372,3. Zuivelproducten en vlees werden dan weer duurder. De index voor vlees steeg in maart van 167,9 tot 168,6.

De daling komt er na acht opeenvolgende maanden van stijgingen. Volgens de FAO is er op dit moment evenwel geen sprake van een ommekeer. Er blijven nameijk nog steeds heel wat factoren die voor volatiliteit op de markten zorgen, zoals het lage niveau van de voorraden, de effecten van de ramp in Japan en de olieprijzen. Concepcion Calpe, econoom bij de FAO, wijst er in dat verband op dat de prijzen onder meer zijn gezakt uit vrees dat Japan de voedselimport zou afremmen.

Een berekening van de Wereldbank uit februari leerde dat wereldwijd 44 miljoen mensen in de armoede terechtgekomen zijn door de "zorgwekkend hoge" voedselprijzen. Volgens prognoses van de FAO moet de voedseltoevoer tussen 2010 en 2050 met 70 procent toenemen als de wereldpopulatie in die periode - zoals verwacht - aangroeit tot 9 miljard mensen.

Een FAO-index die de voedselprijzen meet, daalde in maart met 2,9 procent tegenover de recordmaand februari. De voedselprijzen liggen echter nog steeds 37 procent hoger dan een jaar geleden. In maart werden in de eerste plaats oliën en suiker goedkoper, net als granen. De index voor granen zakte van 258,6 tot 251,9, die van oliën van 279,3 tot 259,9 en die van suiker van 418,2 tot 372,3. Zuivelproducten en vlees werden dan weer duurder. De index voor vlees steeg in maart van 167,9 tot 168,6. De daling komt er na acht opeenvolgende maanden van stijgingen. Volgens de FAO is er op dit moment evenwel geen sprake van een ommekeer. Er blijven nameijk nog steeds heel wat factoren die voor volatiliteit op de markten zorgen, zoals het lage niveau van de voorraden, de effecten van de ramp in Japan en de olieprijzen. Concepcion Calpe, econoom bij de FAO, wijst er in dat verband op dat de prijzen onder meer zijn gezakt uit vrees dat Japan de voedselimport zou afremmen.Een berekening van de Wereldbank uit februari leerde dat wereldwijd 44 miljoen mensen in de armoede terechtgekomen zijn door de "zorgwekkend hoge" voedselprijzen. Volgens prognoses van de FAO moet de voedseltoevoer tussen 2010 en 2050 met 70 procent toenemen als de wereldpopulatie in die periode - zoals verwacht - aangroeit tot 9 miljard mensen.