Consumenten mogen zich de komende tien jaar aan stijgende voedselprijzen verwachten. Daar waarschuwen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor in een nieuwe rapport.

Een groeiende wereldbevolking en stijgende inkomens drijven volgens het rapport de vraag naar landbouwproducten in ontwikkelingslanden op.

"Prijzen voor landbouwproducten zullen als gevolg van geringe productiegroei en een toenemende vraag stijgen", aldus de FAO en de OESO. Vooral de prijzen voor vlees, vis en biobrandstoffen zullen naar verwachting sterk stijgen.

Verwacht wordt dat de wereldwijde landbouwproductie de komende tien jaar met gemiddeld 1,5 procent per jaar toeneemt, tegenover een gemiddelde groei van 2,1 procent tussen 2003 en 2012.

Met een bevolking van 1,3 miljard mensen zal China een grote invloed op de internationale landbouwmarkt hebben. De Aziatische reus zou naar verwachting zelf in de meeste van zijn landbouwproducten kunnen voorzien.

Tegelijkertijd zal China tegen 2020 de Europese Unie overtroeven als grootste consument van varkensvlees. Ook wordt verwacht dat de Chinese invoer van oliehoudende zaden de komende tien jaar met 40 procent stijgen en daarmee goed zijn voor 59 procent van de wereldhandel in oliehoudende zaden, die onder meer als diervoeder worden gebruikt.

Volgens gegevens van de FAO is China erin geslaagd het 'ondervoede' deel van de bevolking sinds 1990 met 100 miljoen terug te dringen, ondanks een bevolkingsaangroei van 200 miljoen Chinezen. Op dit moment blijven er nog 158 miljoen Chinezen ondervoed, aldus het rapport.

"Hoge voedselprijzen zijn een stimulans om de productie te verhogen, maar we moeten ervoor zorgen dat ook de arme boeren kunnen profiteren van de stijgende prijzen. Laten we niet vergeten dat 70 procent van de bevolking die lijdt onder voedselonzekerheid in de landelijke gebieden van de ontwikkelingslanden woont. Velen van hen zijn kleinschalige landbouwers die zelf voor hun voedsel moeten zorgen", zei Jose Graziano da Silva, directeur- generaal van het FAO, in een toelichting bij het rapport. (Belga/BO)

Consumenten mogen zich de komende tien jaar aan stijgende voedselprijzen verwachten. Daar waarschuwen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor in een nieuwe rapport.Een groeiende wereldbevolking en stijgende inkomens drijven volgens het rapport de vraag naar landbouwproducten in ontwikkelingslanden op. "Prijzen voor landbouwproducten zullen als gevolg van geringe productiegroei en een toenemende vraag stijgen", aldus de FAO en de OESO. Vooral de prijzen voor vlees, vis en biobrandstoffen zullen naar verwachting sterk stijgen. Verwacht wordt dat de wereldwijde landbouwproductie de komende tien jaar met gemiddeld 1,5 procent per jaar toeneemt, tegenover een gemiddelde groei van 2,1 procent tussen 2003 en 2012. Met een bevolking van 1,3 miljard mensen zal China een grote invloed op de internationale landbouwmarkt hebben. De Aziatische reus zou naar verwachting zelf in de meeste van zijn landbouwproducten kunnen voorzien. Tegelijkertijd zal China tegen 2020 de Europese Unie overtroeven als grootste consument van varkensvlees. Ook wordt verwacht dat de Chinese invoer van oliehoudende zaden de komende tien jaar met 40 procent stijgen en daarmee goed zijn voor 59 procent van de wereldhandel in oliehoudende zaden, die onder meer als diervoeder worden gebruikt. Volgens gegevens van de FAO is China erin geslaagd het 'ondervoede' deel van de bevolking sinds 1990 met 100 miljoen terug te dringen, ondanks een bevolkingsaangroei van 200 miljoen Chinezen. Op dit moment blijven er nog 158 miljoen Chinezen ondervoed, aldus het rapport. "Hoge voedselprijzen zijn een stimulans om de productie te verhogen, maar we moeten ervoor zorgen dat ook de arme boeren kunnen profiteren van de stijgende prijzen. Laten we niet vergeten dat 70 procent van de bevolking die lijdt onder voedselonzekerheid in de landelijke gebieden van de ontwikkelingslanden woont. Velen van hen zijn kleinschalige landbouwers die zelf voor hun voedsel moeten zorgen", zei Jose Graziano da Silva, directeur- generaal van het FAO, in een toelichting bij het rapport. (Belga/BO)