Derk Jan Eppink praat er over zijn jongste boek: "Het rijk der kleine koningen." Daarin toont hij zich uiterst kritisch over het Europees parlement. De instelling heeft volgens hem een gebrek aan representativiteit en mist focus over waar ze zich mee hoort bezig te houden. Bovendien vindt hij dat die 751 parlementsleden niet erg hard werken.

"20 procent werkt heel hard. 30 procent doet zijn taak. En die overige 50 procent, tja wat doet die eigenlijk? Mensen die hard werken zijn rapporteur, ze zitten in de top van de fracties of aan de top van parlementaire commissies. Ik denk dat de Vlamingen en Nederlanders tot die groep behoren," vertelt Eppink.

"Dat kan ik bijvoorbeeld niet zeggen over de Poolse parlementsleden, de Italianen noch de mensen van UKIP, de Britse partij die zich wil afscheuren van de Europese Unie", aldus Eppink.

"Of dat werk allemaal zo zinvol is, is een andere zaak. Het controleren van de Europese begroting is bijvoorbeeld een belangrijke taak. Helaas zijn er heel weinig mensen die dat willen doen. Bart Staes doet daar goed werk. Dan is er de commissie Buitenlandse Zaken, 150 man sterk. Die willen overal naartoe, die hebben overal een mening over. Maar die hebben weinig in de pap te brokken want de macht ligt bij de ministers van buitenlandse zaken."

Z-talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of hier al via deze linkof hieronder.

Derk Jan Eppink praat er over zijn jongste boek: "Het rijk der kleine koningen." Daarin toont hij zich uiterst kritisch over het Europees parlement. De instelling heeft volgens hem een gebrek aan representativiteit en mist focus over waar ze zich mee hoort bezig te houden. Bovendien vindt hij dat die 751 parlementsleden niet erg hard werken. "20 procent werkt heel hard. 30 procent doet zijn taak. En die overige 50 procent, tja wat doet die eigenlijk? Mensen die hard werken zijn rapporteur, ze zitten in de top van de fracties of aan de top van parlementaire commissies. Ik denk dat de Vlamingen en Nederlanders tot die groep behoren," vertelt Eppink. "Dat kan ik bijvoorbeeld niet zeggen over de Poolse parlementsleden, de Italianen noch de mensen van UKIP, de Britse partij die zich wil afscheuren van de Europese Unie", aldus Eppink."Of dat werk allemaal zo zinvol is, is een andere zaak. Het controleren van de Europese begroting is bijvoorbeeld een belangrijke taak. Helaas zijn er heel weinig mensen die dat willen doen. Bart Staes doet daar goed werk. Dan is er de commissie Buitenlandse Zaken, 150 man sterk. Die willen overal naartoe, die hebben overal een mening over. Maar die hebben weinig in de pap te brokken want de macht ligt bij de ministers van buitenlandse zaken."