Ter vergelijking: een Duitser verbruikt per jaar het equivalent van 4 ton olie. Een Fransman verbruikt iets meer, een Nederlander jaagt er zelfs vijf ton doorheen, maar de grootste slokop blijft de Vlaming, die niet minder dan het equivalent van 7 ton olie verbruikt.

Volgens professor Aviel Verbruggen van de Universiteit Antwerpen heeft het grote verbruik in Vlaanderen ook te maken met onze industrie, wat evenwel maar een gedeeltelijke verklaring blijkt.

De professor ziet in de Vlaming in de eerste plaats een slechte leerling. "Wij hebben veel grote en slechte gebouwen, zowel in de woningbouw als in de commerciële bouw. Systematisch zitten we altijd bijna 20 procent hoger dan Duitsland en Nederland. Onze basis is dus niet goed. Daarenboven schort er ook wat aan het beleid", verduidelijkt Verbruggen.

Opvallend is ook dat de meeste Europese landen tussen 1990 en 2007 efficiënter hebben leren omspringen met energie. Andere landen laten hun economie groeien zonder massaal meer energie te verbruiken. Niet zo in Vlaanderen. Volgens de professor verbruiken Vlamingen vandaag trouwens veel meer dan twintig jaar geleden.

Ter vergelijking: een Duitser verbruikt per jaar het equivalent van 4 ton olie. Een Fransman verbruikt iets meer, een Nederlander jaagt er zelfs vijf ton doorheen, maar de grootste slokop blijft de Vlaming, die niet minder dan het equivalent van 7 ton olie verbruikt. Volgens professor Aviel Verbruggen van de Universiteit Antwerpen heeft het grote verbruik in Vlaanderen ook te maken met onze industrie, wat evenwel maar een gedeeltelijke verklaring blijkt.De professor ziet in de Vlaming in de eerste plaats een slechte leerling. "Wij hebben veel grote en slechte gebouwen, zowel in de woningbouw als in de commerciële bouw. Systematisch zitten we altijd bijna 20 procent hoger dan Duitsland en Nederland. Onze basis is dus niet goed. Daarenboven schort er ook wat aan het beleid", verduidelijkt Verbruggen. Opvallend is ook dat de meeste Europese landen tussen 1990 en 2007 efficiënter hebben leren omspringen met energie. Andere landen laten hun economie groeien zonder massaal meer energie te verbruiken. Niet zo in Vlaanderen. Volgens de professor verbruiken Vlamingen vandaag trouwens veel meer dan twintig jaar geleden.