Geen grote schommelingen op de Vlaamse handelsbalans vorig jaar. Maar met een stijging van 2,16 procent heeft de Vlaamse export voor het eerst de kaap van de 300 miljard euro gerond. Met die stijging doet Vlaanderen het ook beter dan het Belgische gemiddelde (+1,49 procent) en klimt het Vlaamse aandeel in de Belgische export verder naar 83,1 procent. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment and Trade (FIT) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois hebben bekendgemaakt in de marge van de Vlaamse economische missie naar India.

Europa

Vlaanderen blijft de zesde grootste exporteur in de Europese Unie, na Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. De export naar Europese landen doet het goed. Gemiddeld ligt de stijging daar op 3,2 procent, met uitschieters van +19,2 procent voor Italië en +13,2 procent voor Zweden. Enige dissonant is Nederland met -4 procent. Dat heeft vooral te maken met de verminderde uitvoer van aardolieproducten, waarvan er 2,4 miljard euro minder de grens overging (-24 procent).

BRICS

En terwijl de export naar Amerika (+7,5 procent) en Centraal-Amerika (+15,8 procent), incasseerde de uitvoer naar de BRICS-landen een dreun van -12,4 procent. Naar India, bestemming van de lopende Vlaamse handelsmissie, zakte de export vorig jaar met 9,5 procent. Ook de export naar China (-9,2 procent) en vooral naar Rusland (-25,2 procent) en Brazilië (-20,5 procent) kregen klappen. Naast de BRICS-landen kende ook de export naar Afrika (-4,7 procent) en Zuid-Amerika (-9,5 procent) een krimp.

Sectoren

De chemie en farma blijft met een aandeel van een kwart veruit de grootste Vlaamse exportsector, voor transportmaterieel (11,7 procent) en machines en apparatuur (10,8 procent). Er zijn ook sectoren die het moeilijker hebben gekregen, zoals de minerale producten (9,2 miljard minder of -25,8 procent) en de diamant (-1,47 miljard euro of een daling van 8,4 procent).

Import

De Vlaamse import bleef met 288,8 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2014. Er werd meer uitgevoerd uit Amerika en Azië en minder uit Europa en Afrika. De minieme achteruitgang (van 0,02 procent) is helemaal toe te schrijven aan de terugval van de minerale producten. Laat men die buiten beschouwing, dan zou er zelfs een groei van de Vlaamse invoer zijn met 6,1 procent. (Belga/BO)

Geen grote schommelingen op de Vlaamse handelsbalans vorig jaar. Maar met een stijging van 2,16 procent heeft de Vlaamse export voor het eerst de kaap van de 300 miljard euro gerond. Met die stijging doet Vlaanderen het ook beter dan het Belgische gemiddelde (+1,49 procent) en klimt het Vlaamse aandeel in de Belgische export verder naar 83,1 procent. Dat blijkt uit cijfers die Flanders Investment and Trade (FIT) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois hebben bekendgemaakt in de marge van de Vlaamse economische missie naar India. Vlaanderen blijft de zesde grootste exporteur in de Europese Unie, na Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. De export naar Europese landen doet het goed. Gemiddeld ligt de stijging daar op 3,2 procent, met uitschieters van +19,2 procent voor Italië en +13,2 procent voor Zweden. Enige dissonant is Nederland met -4 procent. Dat heeft vooral te maken met de verminderde uitvoer van aardolieproducten, waarvan er 2,4 miljard euro minder de grens overging (-24 procent). En terwijl de export naar Amerika (+7,5 procent) en Centraal-Amerika (+15,8 procent), incasseerde de uitvoer naar de BRICS-landen een dreun van -12,4 procent. Naar India, bestemming van de lopende Vlaamse handelsmissie, zakte de export vorig jaar met 9,5 procent. Ook de export naar China (-9,2 procent) en vooral naar Rusland (-25,2 procent) en Brazilië (-20,5 procent) kregen klappen. Naast de BRICS-landen kende ook de export naar Afrika (-4,7 procent) en Zuid-Amerika (-9,5 procent) een krimp. De chemie en farma blijft met een aandeel van een kwart veruit de grootste Vlaamse exportsector, voor transportmaterieel (11,7 procent) en machines en apparatuur (10,8 procent). Er zijn ook sectoren die het moeilijker hebben gekregen, zoals de minerale producten (9,2 miljard minder of -25,8 procent) en de diamant (-1,47 miljard euro of een daling van 8,4 procent). De Vlaamse import bleef met 288,8 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2014. Er werd meer uitgevoerd uit Amerika en Azië en minder uit Europa en Afrika. De minieme achteruitgang (van 0,02 procent) is helemaal toe te schrijven aan de terugval van de minerale producten. Laat men die buiten beschouwing, dan zou er zelfs een groei van de Vlaamse invoer zijn met 6,1 procent. (Belga/BO)