Het Leuvense onderzoeksinstituut Vives vergelijkt in een nieuwe studie de Belgische regio's met de Duitse deelstaten of Länder. Aan de hand van de loonkosten per eenheid product of de loonkosten gecorrigeerd voor productiviteit, een cruciale parameter voor het vaststellen van de concurrentiepositie, worden Vlaanderen, Wallonië en Brussel vergeleken met de 16 Duitse regio's. Uit het onderzoek blijkt dat Vlaanderen een middenmotor is. Vlaanderen staat op de 9de plaats van 18 regio's. Als hoofdstedelijke regio staat Brussel slechts op een 17de plaats terwijl Berlijn (een stad vergelijkbaar met Brussel) 7de staat.

Het Vives-onderzoek leert dat Brussel en Wallonië een concurrentiehandicap van 2 tot 3 procent ten opzicht van Vlaanderen torsen. Wellicht minder voor de hand liggend is dat rijke Länder als Beieren en Baden-Württemberg niet zo goed scoren. De loonkosten per eenheid product liggen er bijna 3 procent hoger dan in Vlaanderen.

Het onderzoek toont ook aan dat van de negen Duitse regio's die beter scoren dan Vlaanderen er zes tot het voormalige Oost-Duitsland behoren. Vooral Thüringen heeft een concurrentievoordeel ten opzichte van Vlaanderen. De loonkosten per eenheid product liggen er ongeveer 5,5 procent lager. Anders gezegd: een Vlaams bedrijf dat naar Thüringen verhuist wint 5,5 procent aan competitiviteit. Kiest het voor andere deelstaten als Brandenburg en Saksen-Anhalt, dan is de concurrentiewinst nog altijd 2,5 procent.

Volgens Joep Konings profiteert Thüringen volop van dat loonkostenvoordeel. "De deelstaat neemt een sterke positie in de farmasector in en er wordt volop geïnvesteerd in activiteiten gerelateerd aan zonne-energie. De regio telt ook een luchthavenhub, een beetje vergelijkbaar met de luchthaven van Charleroi. Er vindt trouwens arbeidsmigratie van hooggeschoolden plaats van Beieren naar Thüringen."

Het concurrentievoordeel dat een aantal Duitse deelstaten de jongste jaren hebben opgebouwd is terug te brengen tot de loonmatiging die onze oosterburen nu al een aantal jaren aanhouden. Bovendien hebben een aantal Duitse bedrijven langere werkweken ingevoerd zonder loonsverhoging. Gevolg is dat de loonkosten per werknemer tussen 2005 en 2008 in alle Duitse deelstaten (Bremen uitgezonderd) minder snel zijn toegenomen dan in Vlaanderen.

A.M.

Het Leuvense onderzoeksinstituut Vives vergelijkt in een nieuwe studie de Belgische regio's met de Duitse deelstaten of Länder. Aan de hand van de loonkosten per eenheid product of de loonkosten gecorrigeerd voor productiviteit, een cruciale parameter voor het vaststellen van de concurrentiepositie, worden Vlaanderen, Wallonië en Brussel vergeleken met de 16 Duitse regio's. Uit het onderzoek blijkt dat Vlaanderen een middenmotor is. Vlaanderen staat op de 9de plaats van 18 regio's. Als hoofdstedelijke regio staat Brussel slechts op een 17de plaats terwijl Berlijn (een stad vergelijkbaar met Brussel) 7de staat. Het Vives-onderzoek leert dat Brussel en Wallonië een concurrentiehandicap van 2 tot 3 procent ten opzicht van Vlaanderen torsen. Wellicht minder voor de hand liggend is dat rijke Länder als Beieren en Baden-Württemberg niet zo goed scoren. De loonkosten per eenheid product liggen er bijna 3 procent hoger dan in Vlaanderen. Het onderzoek toont ook aan dat van de negen Duitse regio's die beter scoren dan Vlaanderen er zes tot het voormalige Oost-Duitsland behoren. Vooral Thüringen heeft een concurrentievoordeel ten opzichte van Vlaanderen. De loonkosten per eenheid product liggen er ongeveer 5,5 procent lager. Anders gezegd: een Vlaams bedrijf dat naar Thüringen verhuist wint 5,5 procent aan competitiviteit. Kiest het voor andere deelstaten als Brandenburg en Saksen-Anhalt, dan is de concurrentiewinst nog altijd 2,5 procent. Volgens Joep Konings profiteert Thüringen volop van dat loonkostenvoordeel. "De deelstaat neemt een sterke positie in de farmasector in en er wordt volop geïnvesteerd in activiteiten gerelateerd aan zonne-energie. De regio telt ook een luchthavenhub, een beetje vergelijkbaar met de luchthaven van Charleroi. Er vindt trouwens arbeidsmigratie van hooggeschoolden plaats van Beieren naar Thüringen." Het concurrentievoordeel dat een aantal Duitse deelstaten de jongste jaren hebben opgebouwd is terug te brengen tot de loonmatiging die onze oosterburen nu al een aantal jaren aanhouden. Bovendien hebben een aantal Duitse bedrijven langere werkweken ingevoerd zonder loonsverhoging. Gevolg is dat de loonkosten per werknemer tussen 2005 en 2008 in alle Duitse deelstaten (Bremen uitgezonderd) minder snel zijn toegenomen dan in Vlaanderen. A.M.