Het tarief geldt ook voor nationale transacties in Italië en 6 kleinere landen en verder in Nederland en Luxemburg, waar Visa enkel voorafbetaalde kaarten uitgeeft. In België heeft Visa geen debetkaarten op de markt, al ligt dat dossier bij BNP Paribas Fortis ter studie. Er is voor België nog geen afwikkelingsvergoeding bekendgemaakt, bevestigt Visa Europe.

De 0,2 procent ligt in de lijn met het voorstel dat MasterCard al in april 2009 aan de Europese Commissie voor zijn debetkaarten bekendmaakte.

EU-commissaris voor concurrentie, Joaquin Almunia, "verwelkomt" de voorgestelde engagementen van Visa Europe. Volgens de Europese Commissie betekent het voorstel een verlaging van de afwikkelingsvergoeding met gemiddeld 60 procent voor de nationale transacties in de betrokken landen en van 30 procent voor grensoverschrijdende transacties.

De afwikkelingsvergoeding of "multilaterale interchange fee" is wat de bank van de handelaar betaalt aan de bank die de kaart uitgeeft voor de consument. Omdat de handelaar niet rechtstreeks onderhandelt over die vergoeding, maar ze door de banken opgedrongen krijgt, is ze zeer controversieel. De Europese Commissie noemde het vroegere niveau van vergoeding disproportioneel en een mogelijke inbreuk op de antitrustregels.

De Commissie wil een zodanig vergoedingsniveau dat het voor de handelaar geen verschil meer maakt of hij debetkaarten accepteert, dan wel cash. Ze gaat het voorstel van Visa Europe nu toetsen aan de markt. Daarna zal de Commissie eventueel zijn kartelonderzoek tegen Visa over debetkaarten laten vallen. Een onderzoek naar andere concurrentiebeperkende maatregelen van Visa Europe zoals de "Accepteer alle kaarten"-regel is wel nog mogelijk, benadrukt de Commissie.

De regeling geldt niet voor kredietkaarttransacties en debettransacties met uitgestelde betaling, waar de Commissie haar kartelonderzoek tegen Visa Europe voortzet. Visa Europe werkt met een licentie van Visa Inc, maar is niet beursgenoteerd en in handen van zijn leden-banken.

B.L.

Het tarief geldt ook voor nationale transacties in Italië en 6 kleinere landen en verder in Nederland en Luxemburg, waar Visa enkel voorafbetaalde kaarten uitgeeft. In België heeft Visa geen debetkaarten op de markt, al ligt dat dossier bij BNP Paribas Fortis ter studie. Er is voor België nog geen afwikkelingsvergoeding bekendgemaakt, bevestigt Visa Europe. De 0,2 procent ligt in de lijn met het voorstel dat MasterCard al in april 2009 aan de Europese Commissie voor zijn debetkaarten bekendmaakte. EU-commissaris voor concurrentie, Joaquin Almunia, "verwelkomt" de voorgestelde engagementen van Visa Europe. Volgens de Europese Commissie betekent het voorstel een verlaging van de afwikkelingsvergoeding met gemiddeld 60 procent voor de nationale transacties in de betrokken landen en van 30 procent voor grensoverschrijdende transacties. De afwikkelingsvergoeding of "multilaterale interchange fee" is wat de bank van de handelaar betaalt aan de bank die de kaart uitgeeft voor de consument. Omdat de handelaar niet rechtstreeks onderhandelt over die vergoeding, maar ze door de banken opgedrongen krijgt, is ze zeer controversieel. De Europese Commissie noemde het vroegere niveau van vergoeding disproportioneel en een mogelijke inbreuk op de antitrustregels. De Commissie wil een zodanig vergoedingsniveau dat het voor de handelaar geen verschil meer maakt of hij debetkaarten accepteert, dan wel cash. Ze gaat het voorstel van Visa Europe nu toetsen aan de markt. Daarna zal de Commissie eventueel zijn kartelonderzoek tegen Visa over debetkaarten laten vallen. Een onderzoek naar andere concurrentiebeperkende maatregelen van Visa Europe zoals de "Accepteer alle kaarten"-regel is wel nog mogelijk, benadrukt de Commissie. De regeling geldt niet voor kredietkaarttransacties en debettransacties met uitgestelde betaling, waar de Commissie haar kartelonderzoek tegen Visa Europe voortzet. Visa Europe werkt met een licentie van Visa Inc, maar is niet beursgenoteerd en in handen van zijn leden-banken. B.L.