Omgerekend zou bijvoorbeeld één op de vier carjackings in scène worden gezet om de verzekering op te lichten. In 2009 werden in ons land 696 carjackings gepleegd en werd 14.441 keer aangifte gedaan van autodiefstal. Volgens François de Clippele van Assuralia, die de verzekeringsmaatschappijen in ons land vertegenwoordigt, bestaat er bij minstens één op de vier carjackings of autodiefstallen een sterk vermoeden dat het om verzekeringsfraude gaat.

Behalve een onterechte aangifte door verzonnen carjackings zou er in steden als Antwerpen, Brussel, Luik en Charleroi ook veel gefraudeerd worden via vrijwillig veroorzaakte ongevallen. In dat geval worden met oude auto's ongevallen uitgelokt waarbij de tegenpartij in de fout gaat. De schade wordt daarbij of niet, of zelf hersteld, zodat de uitgekeerde schadevergoeding geïnd wordt zonder officiële herstellingskosten.

Dergelijke fraudegevallen blijven niet zonder gevolgen voor de verzekeringspolissen. Elk gezin zou gemiddeld 150 euro meer betalen voor zijn verzekeringspolis om de fraude te compenseren.

Omgerekend zou bijvoorbeeld één op de vier carjackings in scène worden gezet om de verzekering op te lichten. In 2009 werden in ons land 696 carjackings gepleegd en werd 14.441 keer aangifte gedaan van autodiefstal. Volgens François de Clippele van Assuralia, die de verzekeringsmaatschappijen in ons land vertegenwoordigt, bestaat er bij minstens één op de vier carjackings of autodiefstallen een sterk vermoeden dat het om verzekeringsfraude gaat. Behalve een onterechte aangifte door verzonnen carjackings zou er in steden als Antwerpen, Brussel, Luik en Charleroi ook veel gefraudeerd worden via vrijwillig veroorzaakte ongevallen. In dat geval worden met oude auto's ongevallen uitgelokt waarbij de tegenpartij in de fout gaat. De schade wordt daarbij of niet, of zelf hersteld, zodat de uitgekeerde schadevergoeding geïnd wordt zonder officiële herstellingskosten. Dergelijke fraudegevallen blijven niet zonder gevolgen voor de verzekeringspolissen. Elk gezin zou gemiddeld 150 euro meer betalen voor zijn verzekeringspolis om de fraude te compenseren.