Officieel houdt AG zijn beslissing om het rendement te verlagen nog in beraad. 'Maar we kunnen moeilijk anders dan volgen', zegt topman De Smet, eveneens voorzitter van beroepsfederatie Assuralia, aan De Tijd .

Door de malaise op de financiële markten ligt het rendement op de veilige beleggingen van de verzekeraars te laag om nog 3,25 en 3,75 procent rente uit te keren, luidt de redenering. AG is met een marktaandeel van ruim 30 procent marktleider in het segment van de groepsverzekeringen.

AXA, de nummer twee van de verzekeraars, effende eerder het pad door de rente op nieuwe groepsverzekeringscontracten terug te schroeven naar 2,25 procent. Daardoor riskeren de werkgevers het verschil met de wettelijk gewaarborgde rentes te moeten bijpassen.

De kans is reëel dat werkgevers niet snel geneigd zullen zijn om nog nieuwe groepsverzekeringen af te sluiten. Als gevolg daarvan komt de zogenaamde tweede pijler, het extra spaarpotje voor de werknemers boven op het wettelijk pensioen, in het gedrang.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil het probleem over de aanvullende pensioenen op tafel leggen tijdens de loononderhandelingen 2013-2014 die eind dit jaar plaatsvinden.

De minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil tot nader orde niet aan de wettelijke minima raken. Voorlopig belandt de factuur voor eventuele tekorten dus bij de werkgevers, aldus De Tijd. (BO)

Officieel houdt AG zijn beslissing om het rendement te verlagen nog in beraad. 'Maar we kunnen moeilijk anders dan volgen', zegt topman De Smet, eveneens voorzitter van beroepsfederatie Assuralia, aan De Tijd . Door de malaise op de financiële markten ligt het rendement op de veilige beleggingen van de verzekeraars te laag om nog 3,25 en 3,75 procent rente uit te keren, luidt de redenering. AG is met een marktaandeel van ruim 30 procent marktleider in het segment van de groepsverzekeringen. AXA, de nummer twee van de verzekeraars, effende eerder het pad door de rente op nieuwe groepsverzekeringscontracten terug te schroeven naar 2,25 procent. Daardoor riskeren de werkgevers het verschil met de wettelijk gewaarborgde rentes te moeten bijpassen. De kans is reëel dat werkgevers niet snel geneigd zullen zijn om nog nieuwe groepsverzekeringen af te sluiten. Als gevolg daarvan komt de zogenaamde tweede pijler, het extra spaarpotje voor de werknemers boven op het wettelijk pensioen, in het gedrang. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil het probleem over de aanvullende pensioenen op tafel leggen tijdens de loononderhandelingen 2013-2014 die eind dit jaar plaatsvinden.De minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil tot nader orde niet aan de wettelijke minima raken. Voorlopig belandt de factuur voor eventuele tekorten dus bij de werkgevers, aldus De Tijd. (BO)