De zogenoemde Economic Sentiment Indicator in de eurozone stijgt in juli met 2,3 punten tot 101,3 punten. Het is van maart 2008 geleden dat de index een dergelijk peil bereikt in de landen die de europese eenheidsmunt hanteren .

Maar ook in de 27 landen van de volledige Europese Unie (EU) gaat het met het vertrouwen de goede richting uit. In de EU wint de index 1,9 punten tot 102,2 punten.

Vooral de Duitsers zijn het meest optimistisch gestemd, met een toename van de index met 4 punten. Maar ook de Belgische bedrijfsleiders en consumenten hebben blijkbaar weinig te klagen, want zij sturen de index 2 punten hoger tot 103,4 punten. De Spanjaarden zijn het somberst gestemd. Zij sturen de indicator 2,2 punten lager.

Het is vooral in de industrie waar optimisme heerst. Hoewel de meeste bedrijfsleiders hun orderboek zien aandikken, blijven ze voorzichtig over de productie. De gebruikte productiecapaciteit ligt nog steeds 4 procent lager dan het langetermijngemiddelde.

Behalve bedrijfsleiders geven ook de Europese consumenten blijk van meer optimisme over de economie. Uit statistieken van het statistiekbureau Eurostat valt evenwel af te leiden dat de economische malaise in de eurozone nog voelbaar is. Het reële
beschikbare inkomen van de gezinnen daalde in het eerste kwartaal van 2010 met 0,6 procent. Daarmee wordt voor het derde kwartaal op rij een terugval genoteerd.

Gestuwd door de geruststellende indicatoren heeft de Europese eenheidsmunt donderdag - voor de eerste keer sinds 10 mei - de kaap van de 1,31 dollar gerond. De dollar heeft ook donderdag nog te lijden onder de bezorgdheid over het langzaam herstel van de economie in de VS.

De zogenoemde Economic Sentiment Indicator in de eurozone stijgt in juli met 2,3 punten tot 101,3 punten. Het is van maart 2008 geleden dat de index een dergelijk peil bereikt in de landen die de europese eenheidsmunt hanteren . Maar ook in de 27 landen van de volledige Europese Unie (EU) gaat het met het vertrouwen de goede richting uit. In de EU wint de index 1,9 punten tot 102,2 punten. Vooral de Duitsers zijn het meest optimistisch gestemd, met een toename van de index met 4 punten. Maar ook de Belgische bedrijfsleiders en consumenten hebben blijkbaar weinig te klagen, want zij sturen de index 2 punten hoger tot 103,4 punten. De Spanjaarden zijn het somberst gestemd. Zij sturen de indicator 2,2 punten lager. Het is vooral in de industrie waar optimisme heerst. Hoewel de meeste bedrijfsleiders hun orderboek zien aandikken, blijven ze voorzichtig over de productie. De gebruikte productiecapaciteit ligt nog steeds 4 procent lager dan het langetermijngemiddelde. Behalve bedrijfsleiders geven ook de Europese consumenten blijk van meer optimisme over de economie. Uit statistieken van het statistiekbureau Eurostat valt evenwel af te leiden dat de economische malaise in de eurozone nog voelbaar is. Het reële beschikbare inkomen van de gezinnen daalde in het eerste kwartaal van 2010 met 0,6 procent. Daarmee wordt voor het derde kwartaal op rij een terugval genoteerd.Gestuwd door de geruststellende indicatoren heeft de Europese eenheidsmunt donderdag - voor de eerste keer sinds 10 mei - de kaap van de 1,31 dollar gerond. De dollar heeft ook donderdag nog te lijden onder de bezorgdheid over het langzaam herstel van de economie in de VS.