De zogenaamde ZEW-indicator van het gelijknamige instituut, die het investeerdersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, daalde van 29,7 punten in juli naar 25 punten in augustus. Dat is het laagste peil sinds november 2014.

Analisten hielden rekening met een toename tot 31,9 punten.

De terugval weerspiegelt de toenemende zorgen over conitie van Europa's grootste economie.

'Duitse motor blijft draaien'

"De Duitse economische motor blijft weliswaar vlot draaien, maar rekening houdend met de huidige geopolitieke en globale economische omstandigheden is een aanzienlijke verbetering van de Duitse economische situatie op middellange termijn onwaarschijnlijk. Dat is waarom de waarde van het economische sentiment is afgenomen", aldus ZEW-voorzitter Clemens Fuest in een toelichting.

ZEW-index augustus 2015, ZEW
ZEW-index augustus 2015 © ZEW

De ZEW-index is een belangrijke macro-economische indicator voor Duitsland en geeft het investeerdersgemoed voor de komende periode weer.

De deelindicator die ZEW berekende over de huidige economische omstandigheden in Duitsland blijft wel stijgen in augustus tot 65,7 punten.

Eurozone

Dan is er ook nog een deelindicator die de economische ontwikkeling in het eurogebied peilt. Daar is een toename van het vertrouwen merkbaar met 4,9 punten tot 47,6 punten.

De ZEW-index werd samengesteld op basis van een peiling bij 223 analisten en investeerders tussen 29 juni en 13 juli.

(Reuters/BO)

De zogenaamde ZEW-indicator van het gelijknamige instituut, die het investeerdersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, daalde van 29,7 punten in juli naar 25 punten in augustus. Dat is het laagste peil sinds november 2014. Analisten hielden rekening met een toename tot 31,9 punten. De terugval weerspiegelt de toenemende zorgen over conitie van Europa's grootste economie. "De Duitse economische motor blijft weliswaar vlot draaien, maar rekening houdend met de huidige geopolitieke en globale economische omstandigheden is een aanzienlijke verbetering van de Duitse economische situatie op middellange termijn onwaarschijnlijk. Dat is waarom de waarde van het economische sentiment is afgenomen", aldus ZEW-voorzitter Clemens Fuest in een toelichting.De ZEW-index is een belangrijke macro-economische indicator voor Duitsland en geeft het investeerdersgemoed voor de komende periode weer. De deelindicator die ZEW berekende over de huidige economische omstandigheden in Duitsland blijft wel stijgen in augustus tot 65,7 punten.Dan is er ook nog een deelindicator die de economische ontwikkeling in het eurogebied peilt. Daar is een toename van het vertrouwen merkbaar met 4,9 punten tot 47,6 punten.De ZEW-index werd samengesteld op basis van een peiling bij 223 analisten en investeerders tussen 29 juni en 13 juli. (Reuters/BO)