De ZEW-index, die het vertrouwen van investeerders en analisten in de Duitse economie meet, valt terug van 14,1 in maart tot 7,6 in april. Analisten hielden rekening met een lichtere terugval tot ongeveer 10 procent.

In april wordt bovendien voor de tweede opeenvolgende keer een daling van de ZEW-index genoteerd. Een cijfer boven de nul wijst hoe dan ook op een meerderheid van optimisten.

Vermoedelijk ligt de oorzaak van het toenemende pessimisme bij de onlusten in de Arabische wereld en de kernramp in Japan. Daar kan ook de renteverhoging van 1 tot 1,25 procent door de Europese Centrale Bank (ECB) worden bijgerekend.

Voor het samenstellen van de index peilt het ZEW-instituut uit Mannheim maandelijks bij 300 analisten en institutionele beleggers naar hun verwachtingen over de Duitse conjunctuur voor de komende zes maanden.

Het ZEW-instituut meet niet enkel het vertrouwen in de economie voor de komende zes maanden, maar ook de evaluatie van de huidige economische situatie. In dat verband steeg het sentiment in april met 1,7 punten tot 87,1 punten.

De Duitse regering rekent voor 2011 nog steeds op een toename van het bbp met 2,3 procent.

De ZEW-index, die het vertrouwen van investeerders en analisten in de Duitse economie meet, valt terug van 14,1 in maart tot 7,6 in april. Analisten hielden rekening met een lichtere terugval tot ongeveer 10 procent. In april wordt bovendien voor de tweede opeenvolgende keer een daling van de ZEW-index genoteerd. Een cijfer boven de nul wijst hoe dan ook op een meerderheid van optimisten.Vermoedelijk ligt de oorzaak van het toenemende pessimisme bij de onlusten in de Arabische wereld en de kernramp in Japan. Daar kan ook de renteverhoging van 1 tot 1,25 procent door de Europese Centrale Bank (ECB) worden bijgerekend.Voor het samenstellen van de index peilt het ZEW-instituut uit Mannheim maandelijks bij 300 analisten en institutionele beleggers naar hun verwachtingen over de Duitse conjunctuur voor de komende zes maanden.Het ZEW-instituut meet niet enkel het vertrouwen in de economie voor de komende zes maanden, maar ook de evaluatie van de huidige economische situatie. In dat verband steeg het sentiment in april met 1,7 punten tot 87,1 punten.De Duitse regering rekent voor 2011 nog steeds op een toename van het bbp met 2,3 procent.