Het Amerikaanse technologiebedrijf Google voert donderdag een nieuw soort aandelen in. Elk aandeel wordt gesplitst in een aandeel met één stemrecht (A-aandeel, met ticker GOOGL) en een nieuwe aandeel zonder stemrecht (C-aandeel; met ticker GOOG).

Beide soorten zijn daarna ongeveer 600 USD waard, tegenover de huidige waarde van 1200 dollar per aandeel. Het management wil zijn beslissingsmacht met die operatie nog versterken. De B-aandelen met tien stemrechten per aandeel zitten bij de oprichters.

Belgische aandeelhouders kunnen aan die operatie een fors stuk van hun belegging verliezen. Zoals eerdere afsplitsingen van buitenlandse bedrijven gaat de Belgische fiscus ook deze transactie meer dan waarschijnlijk beschouwen als een verkapte dividenduitkering, waarop 25 procent roerende voorheffing is verschuldigd.

Die belasting wordt geheven op elk afgesplitst Google C-aandeel van ongeveer 600 dollar. De heffing bedraagt dus 150 dollar, wat per Google-aandeel van ongeveer 1200 dollar neerkomt op een verlies van 12,5 procent voor de belegger. En dat terwijl hij geen dollar rijker wordt van de opsplitsing, hij gaat er qua stemrechten zelfs nog verder op achteruit.

Het blijft een oud zeer dat bedrijfstechnisch neutrale operaties in België toch stevige fiscale gevolgen kunnen hebben, omdat de Belgische fiscus ze als een dividenduitkering interpreteert. Belgische aandeelhouders van Google doen er dus veiligheidshalve goed aan voor donderdag hun Google-aandelen te verkopen, als ze geen 12,5 procent rendement op hun investering willen verliezen. Ze kunnen daarna nog altijd beslissen beide aandelen terug te kopen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google voert donderdag een nieuw soort aandelen in. Elk aandeel wordt gesplitst in een aandeel met één stemrecht (A-aandeel, met ticker GOOGL) en een nieuwe aandeel zonder stemrecht (C-aandeel; met ticker GOOG).Beide soorten zijn daarna ongeveer 600 USD waard, tegenover de huidige waarde van 1200 dollar per aandeel. Het management wil zijn beslissingsmacht met die operatie nog versterken. De B-aandelen met tien stemrechten per aandeel zitten bij de oprichters. Belgische aandeelhouders kunnen aan die operatie een fors stuk van hun belegging verliezen. Zoals eerdere afsplitsingen van buitenlandse bedrijven gaat de Belgische fiscus ook deze transactie meer dan waarschijnlijk beschouwen als een verkapte dividenduitkering, waarop 25 procent roerende voorheffing is verschuldigd. Die belasting wordt geheven op elk afgesplitst Google C-aandeel van ongeveer 600 dollar. De heffing bedraagt dus 150 dollar, wat per Google-aandeel van ongeveer 1200 dollar neerkomt op een verlies van 12,5 procent voor de belegger. En dat terwijl hij geen dollar rijker wordt van de opsplitsing, hij gaat er qua stemrechten zelfs nog verder op achteruit. Het blijft een oud zeer dat bedrijfstechnisch neutrale operaties in België toch stevige fiscale gevolgen kunnen hebben, omdat de Belgische fiscus ze als een dividenduitkering interpreteert. Belgische aandeelhouders van Google doen er dus veiligheidshalve goed aan voor donderdag hun Google-aandelen te verkopen, als ze geen 12,5 procent rendement op hun investering willen verliezen. Ze kunnen daarna nog altijd beslissen beide aandelen terug te kopen.