Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de verkoop van nieuwe woningen in december met 2,2 procent is afgenomen tot 307.000 op jaarbasis. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een verkoop van 320.000 nieuwe woningen. Het ministerie stelde bovendien de eerdere raming van 315.000 verkochte woningen in november bij tot 314.000 op jaarbasis.

De vastgoedmarkt in de VS blijft dus wankel, aangezien de verkoop in december voor het eerst in vier maanden weer is afgenomen. In het volledige jaar 2011 zakte de verkoop van nieuwe woningen met 6,2 procent tot een dieptepunt dat de sector sinds 1963 niet meer gezien heeft. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning in de VS schommelde in december rond de 210.000 dollar.

Volgens Anika Khan van Wells Fargo komt er in 2012 wellicht een lichte heropleving, maar kan er van een fors herstel van de nieuwbouwmarkt geen sprake zijn zolang die afgeremd wordt door het aanbod van bestaande woningen die tegen discountprijzen worden verkocht.

Hypotheekverstrekker Fannie Mae liet zich eerder deze maand optimischer uit. Fannie Mae verwacht namelijk dat de verkoop van nieuwe en bestaande woningen in 2012 met 3,5 procent zal toenemen. Op die manier zou de vastgoedsector een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de economische groei van de VS, luidde het. (BO/Bloomberg)

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de verkoop van nieuwe woningen in december met 2,2 procent is afgenomen tot 307.000 op jaarbasis. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met een verkoop van 320.000 nieuwe woningen. Het ministerie stelde bovendien de eerdere raming van 315.000 verkochte woningen in november bij tot 314.000 op jaarbasis.De vastgoedmarkt in de VS blijft dus wankel, aangezien de verkoop in december voor het eerst in vier maanden weer is afgenomen. In het volledige jaar 2011 zakte de verkoop van nieuwe woningen met 6,2 procent tot een dieptepunt dat de sector sinds 1963 niet meer gezien heeft. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning in de VS schommelde in december rond de 210.000 dollar.Volgens Anika Khan van Wells Fargo komt er in 2012 wellicht een lichte heropleving, maar kan er van een fors herstel van de nieuwbouwmarkt geen sprake zijn zolang die afgeremd wordt door het aanbod van bestaande woningen die tegen discountprijzen worden verkocht. Hypotheekverstrekker Fannie Mae liet zich eerder deze maand optimischer uit. Fannie Mae verwacht namelijk dat de verkoop van nieuwe en bestaande woningen in 2012 met 3,5 procent zal toenemen. Op die manier zou de vastgoedsector een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de economische groei van de VS, luidde het. (BO/Bloomberg)