Duitsland mikte woensdag bij een veiling van staatsobligaties met een termijn van tien jaar op 3,6 miljard euro. De Duitse schatkist moest echter genoegen nemen met slechts 3,6 miljard euro.

Beleggers blijken dus stilaan ook hun geloof in de veilige Duitse haven te verliezen. Op de obligatiemarkt werd het ellende troef voor alle eurolanden, want daar ging ook de Duitse langetermijnrente in stijgende lijn tot 2,14 procent. De rente op Belgische staatsobligaties voor tien jaar klom woensdag tot 5,53 procent.

Volgens Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas, moet Duitsland de tegenvallende verkoop van woensdag als een 'wake up call' zien. "De markten wachten op een geloofwaardig langetermijnscenario," zegt hij. De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet dus de daad bij het woord voegen om de crisis op te lossen, aldus De Keyzer.

Na de teleurstellende emissie van Duitse staatsobligaties daalde niet alleen de euro in waarde, ook de aandelenbeurzen gingen lager. Woensdagnamiddag zakte de Europese eenheidsmunt voor het eerst sinds anderhalve maand onder de 1,34 dollar tot 1,3327 dollar. Op de beursvloer zakte de Euro Stoxx 50-index met 1,9 procent, terwijl de Bel20 op Euronext Brussel 1,2 procent moest prijsgeven. (Belga/BO)

Duitsland mikte woensdag bij een veiling van staatsobligaties met een termijn van tien jaar op 3,6 miljard euro. De Duitse schatkist moest echter genoegen nemen met slechts 3,6 miljard euro.Beleggers blijken dus stilaan ook hun geloof in de veilige Duitse haven te verliezen. Op de obligatiemarkt werd het ellende troef voor alle eurolanden, want daar ging ook de Duitse langetermijnrente in stijgende lijn tot 2,14 procent. De rente op Belgische staatsobligaties voor tien jaar klom woensdag tot 5,53 procent. Volgens Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas, moet Duitsland de tegenvallende verkoop van woensdag als een 'wake up call' zien. "De markten wachten op een geloofwaardig langetermijnscenario," zegt hij. De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet dus de daad bij het woord voegen om de crisis op te lossen, aldus De Keyzer. Na de teleurstellende emissie van Duitse staatsobligaties daalde niet alleen de euro in waarde, ook de aandelenbeurzen gingen lager. Woensdagnamiddag zakte de Europese eenheidsmunt voor het eerst sinds anderhalve maand onder de 1,34 dollar tot 1,3327 dollar. Op de beursvloer zakte de Euro Stoxx 50-index met 1,9 procent, terwijl de Bel20 op Euronext Brussel 1,2 procent moest prijsgeven. (Belga/BO)