Met de voorstellen die nu op tafel liggen, kan de crisis in Griekenland en de eurozone niet opgelost worden. Dat vindt Guy Verhofstadt, die meteen zijn eigen reddingsplan naar voren schuift. "Er moet niet alleen op hervormingen en spaarzaamheid gefocust worden, maar ook, om een ineenstorting van de economie te voorkomen, op investeringen en groei".

Tweesporenaanpak

Verhofstadt, die voorzitter is van de liberale fractie in het Europees Parlement, stelde zijn strategie eerder vandaag voor op een persconferentie. De Belgische ex-premier trok aardig wat persaandacht, maar het feit dat hij geflankeerd werd door voormalig Grieks buitenlandminister Dora Bakoyannis zal daar wellicht niet vreemd aan zijn. Het politieke zwaargewicht stichtte eind vorig jaar haar eigen partij.

Realistisch besparingsprogramma

"Wat wij voorstellen, is een tweesporenaanpak", legde Verhofstadt uit. "Er is enerzijds nood aan een besparingsprogramma dat realistischer is". In plaats van voor de helft van de inspanning op zoek te gaan naar nieuwe inkomsten en voor de andere helft te besparen op uitgaven, wil hij dat het programma voor twee derde focust op besparingen en voor een derde op nieuwe inkomsten. "Het beperken van overheidsuitgaven zou de stijging van de overheidsschuld keren en de markten positief verrassen", verwacht Verhofstadt.

Nieuwe incentives

"Anderzijds", ging hij verder, "moeten we Griekenland nieuwe incentives geven voor economische groei". Dat deel van zijn strategie noemt Verhofstadt het "Hercules Plan". Hij stelt onder meer een vermindering van de belastingdruk in Griekenland voor en het doorschuiven van een deel van de opbrengst van het privatiseringsprogramma naar een fonds voor investeringen. (Belga)

Met de voorstellen die nu op tafel liggen, kan de crisis in Griekenland en de eurozone niet opgelost worden. Dat vindt Guy Verhofstadt, die meteen zijn eigen reddingsplan naar voren schuift. "Er moet niet alleen op hervormingen en spaarzaamheid gefocust worden, maar ook, om een ineenstorting van de economie te voorkomen, op investeringen en groei". Tweesporenaanpak Verhofstadt, die voorzitter is van de liberale fractie in het Europees Parlement, stelde zijn strategie eerder vandaag voor op een persconferentie. De Belgische ex-premier trok aardig wat persaandacht, maar het feit dat hij geflankeerd werd door voormalig Grieks buitenlandminister Dora Bakoyannis zal daar wellicht niet vreemd aan zijn. Het politieke zwaargewicht stichtte eind vorig jaar haar eigen partij. Realistisch besparingsprogramma "Wat wij voorstellen, is een tweesporenaanpak", legde Verhofstadt uit. "Er is enerzijds nood aan een besparingsprogramma dat realistischer is". In plaats van voor de helft van de inspanning op zoek te gaan naar nieuwe inkomsten en voor de andere helft te besparen op uitgaven, wil hij dat het programma voor twee derde focust op besparingen en voor een derde op nieuwe inkomsten. "Het beperken van overheidsuitgaven zou de stijging van de overheidsschuld keren en de markten positief verrassen", verwacht Verhofstadt. Nieuwe incentives "Anderzijds", ging hij verder, "moeten we Griekenland nieuwe incentives geven voor economische groei". Dat deel van zijn strategie noemt Verhofstadt het "Hercules Plan". Hij stelt onder meer een vermindering van de belastingdruk in Griekenland voor en het doorschuiven van een deel van de opbrengst van het privatiseringsprogramma naar een fonds voor investeringen. (Belga)