Concreet moeten de papieren maaltijdcheques die in de loop van 2015 worden uitgedeeld, voor 31 december 2015 omgeruild worden. Wie dat niet doet, krijgt daarna niets meer in ruil voor zijn of haar cheque. Vanaf 1 januari 2016 is de veralgemening namelijk een onomkeerbaar feit. De papieren maaltijdcheque is vanaf dan geen cent meer waard.

Unizo is alvast tevreden over het einde van het papieren maaltijdbriefje. "De overgang naar elektronische maaltijdcheques is een stap vooruit", luidt het. De ondernemersorganisatie refereert aan de voordelen van de elektronische cheques: tijdswinst en besparing ten voordele van handelaars, consumenten en werkgevers.

Volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging levert de elektronische versie voor handelaars alleen al een besparing op van 67.580.667 euro per jaar. Voor werkgevers en werknemers gaat het om een besparing van respectievelijk 12.880.295 euro en 13.724.151 euro, verduidelijkt Unizo.

Wat de tijdswinst betreft, verwijst de ondernemersorganisatie onder meer naar het tijdverlies aan de kassa van de handelszaken.

Volgens de bepalingen in het Belgisch Staatsblad heeft de elektronische maaltijdcheque een geldigheidsduur van twaalf maanden, te rekenen vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst. "De cheque mag enkel worden gebruikt ter betaling van een eetmaal of voor de aankoop van verbuiksklare voeding," luidt het. De bijdrage van de werkgever mag niet hoger liggen dan 5,91 euro per maaltijdcheque. Maaltijdcheques met een bedrag dat boven de 5,91 euro ligt, worden als loon beschouwd.

(BO)

Concreet moeten de papieren maaltijdcheques die in de loop van 2015 worden uitgedeeld, voor 31 december 2015 omgeruild worden. Wie dat niet doet, krijgt daarna niets meer in ruil voor zijn of haar cheque. Vanaf 1 januari 2016 is de veralgemening namelijk een onomkeerbaar feit. De papieren maaltijdcheque is vanaf dan geen cent meer waard.Unizo is alvast tevreden over het einde van het papieren maaltijdbriefje. "De overgang naar elektronische maaltijdcheques is een stap vooruit", luidt het. De ondernemersorganisatie refereert aan de voordelen van de elektronische cheques: tijdswinst en besparing ten voordele van handelaars, consumenten en werkgevers. Volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging levert de elektronische versie voor handelaars alleen al een besparing op van 67.580.667 euro per jaar. Voor werkgevers en werknemers gaat het om een besparing van respectievelijk 12.880.295 euro en 13.724.151 euro, verduidelijkt Unizo. Wat de tijdswinst betreft, verwijst de ondernemersorganisatie onder meer naar het tijdverlies aan de kassa van de handelszaken.Volgens de bepalingen in het Belgisch Staatsblad heeft de elektronische maaltijdcheque een geldigheidsduur van twaalf maanden, te rekenen vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst. "De cheque mag enkel worden gebruikt ter betaling van een eetmaal of voor de aankoop van verbuiksklare voeding," luidt het. De bijdrage van de werkgever mag niet hoger liggen dan 5,91 euro per maaltijdcheque. Maaltijdcheques met een bedrag dat boven de 5,91 euro ligt, worden als loon beschouwd.(BO)