Van euforie geen sprake meer op beursvloer

© Epa

Na de forse winsten die donderdag geboekt werden na de eurotop volgt vrijdag een ontnuchterende beursdag.

Op Euronext Brussel gaf de Bel20 0,95 procent prijs tot 2.199,35 punten. Hoewel de beursdag positief startte, volgde de ontnuchtering vrij snel. Toen bleek dat de Italiaanse overheid maar liefst een rente van 6,06 procent moest betalen op nieuwe staatsleningen, keerde het sentiment. Dat absolute record voor Italiaans staatspapier is een onmiskenbaar teken dat de financiële markten er helemaal niet gerust op zijn dat de er een sluitende oplossing gevonden werd voor de Europese schuldencrisis.

Op Euronext Brussel leverde Belgacom 2,78 procent in tot 22,40 euro, wat te maken heeft met de omzetdaling in het derde kwartaal. Het aandeel van concurrent Telenet zakte met 1,59 procent tot 28,83 euro, ondanks behoorlijke kwartaalresultaten. De financials wankelden een beetje maar hielden uiteindelijk min of meer stand. KBC noteerde 0,66 procent lager tot 17,40 euro, Dexia kalfde 2,90 procent af tot 0,60 euro, en verzekeraar Ageas gaf 0,13 procent prijs tot 1,52 euro.

Dat er van euforie in de eurozone geen sprake meer is, blijkt ook uit de indexen van de meeste andere Europese landen. Na een lichte ochtendwinst boog de beurs in Parijs na de slotbel het hoofd met een verlies van -0,59 procent. Eveneens (licht) verlies voor Londen met -0,20 procent en voor Madrid met -0,50 procent. In Milaan was het verlies met -1,78 procent groter. Vrijdag bleef er een minieme winst van +0,13 procent over voor de beurs in Frankfurt. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content