De energieprijzen moeten betaalbaar blijven, staat in het regeerakkoord. Gelukkig voor onze politici heeft 'betaalbaar' meerdere betekenissen. Lees dus niet: 'niet duur'. Maar lees wel: 'kan worden betaald'. Want één ding is duidelijk: er komt een serieuze factuur aan, en de belastingbetaler zal die betalen.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem staat voor een onmogelijke evenwichtsoefening. Tegenover die 'betaalbare prijs' staan huizenhoge investeringsnoden. Want terwijl steeds meer gascentrales worden stilgelegd omdat ze onrendabel zijn, blijkt geen enkele van de energiereuzen veel appetijt te hebben om grootschalige energiecentrales bij te bouwen.

'Uw energie wordt duurder'

De reden is simpel: investeren is niet interessant, of het moet in gesubsidieerde hernieuwbare energie zijn. Niet in Europa, en zeker niet in België, bevestigt Electrabel-topman Philippe Van Troeye. Intussen veroudert het productiepark zienderogen, en worden we elk jaar meer afhankelijk van geïmporteerde energie. Maar ook Frankrijk en Duitsland verwachten dat ze de komende winters mogelijk stroom-tekorten tegemoet gaan.

Marghem werkt aan een energiepact dat de investeerders zekerheid moet bieden op de lange termijn, zowel voor hun rendement als tegen het risico van een politieke koerswijziging. Maar welke optie er ook wordt gekozen, het zal geld kosten. Dat is zo voor meer hernieuwbaar, oude nucleaire centrales langer open houden, subsidiëren van nieuwe gascentrales, of uitbreiden van de strategische reserve.

Willen we het onze energie-intensieve industrie niet helemaal onmogelijk maken om investeringen aan te trekken, dan kan die factuur maar één kant uitgaan: die van de consument.

De energieprijzen moeten betaalbaar blijven, staat in het regeerakkoord. Gelukkig voor onze politici heeft 'betaalbaar' meerdere betekenissen. Lees dus niet: 'niet duur'. Maar lees wel: 'kan worden betaald'. Want één ding is duidelijk: er komt een serieuze factuur aan, en de belastingbetaler zal die betalen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem staat voor een onmogelijke evenwichtsoefening. Tegenover die 'betaalbare prijs' staan huizenhoge investeringsnoden. Want terwijl steeds meer gascentrales worden stilgelegd omdat ze onrendabel zijn, blijkt geen enkele van de energiereuzen veel appetijt te hebben om grootschalige energiecentrales bij te bouwen. De reden is simpel: investeren is niet interessant, of het moet in gesubsidieerde hernieuwbare energie zijn. Niet in Europa, en zeker niet in België, bevestigt Electrabel-topman Philippe Van Troeye. Intussen veroudert het productiepark zienderogen, en worden we elk jaar meer afhankelijk van geïmporteerde energie. Maar ook Frankrijk en Duitsland verwachten dat ze de komende winters mogelijk stroom-tekorten tegemoet gaan. Marghem werkt aan een energiepact dat de investeerders zekerheid moet bieden op de lange termijn, zowel voor hun rendement als tegen het risico van een politieke koerswijziging. Maar welke optie er ook wordt gekozen, het zal geld kosten. Dat is zo voor meer hernieuwbaar, oude nucleaire centrales langer open houden, subsidiëren van nieuwe gascentrales, of uitbreiden van de strategische reserve. Willen we het onze energie-intensieve industrie niet helemaal onmogelijk maken om investeringen aan te trekken, dan kan die factuur maar één kant uitgaan: die van de consument.