Twee op de drie cafés hebben hun omzet zien dalen sinds de invoering van het algemeen rookverbod op 1 juli 2011. Indien er geen compenserende maatregelen komen, zullen faillissementen onvermijdelijk zijn, waarschuwen Horeca Vlaanderen en Unizo. Beide organisaties deden een peiling bij 250 cafés. Van de respondenten geeft 35 procent aan een omzetverlies te lijden tussen de 20 en 30 procent, een kwart constateert meer dan 30 procent verlies en een op de tien zegt meer dan de helft aan omzet verloren te hebben sinds de invoering van het algemeen rookverbod.

Volgens Horeca Vlaanderen en Unizo bevestigen de drankenleveranciers dat de drankafname van de cafés gevoelig gedaald is.

Winter

Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, vreest dat het ergste echter nog moet komen in de winter. "Tot nu kon de roker immers nog relatief comfortabel buiten zijn sigaretje gaan roken," aldus Van Assche.

Maatregelen

Uit cijfers van de FOD Volksgezondheid blijkt volgens Horeca Vlaanderen en Unizo dat 93 procent van de cafés het rookverbod naleeft. "De sector heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, nu wordt het tijd dat de politiek ook haar verantwoordelijkheid neemt en eindelijk de beloofde compenserende maatregelen doorvoert", luidt het.

Van Assche: "Een btw-verlaging voor de dranken zou de sector meer ademruimte geven, maar ook een soepeler en goedkoper systeem van gelegenheidsarbeid en een verhoogde investeringsaftrek zijn noodzakelijk om onzecafés te laten overleven". (Belga/KVDA)

Twee op de drie cafés hebben hun omzet zien dalen sinds de invoering van het algemeen rookverbod op 1 juli 2011. Indien er geen compenserende maatregelen komen, zullen faillissementen onvermijdelijk zijn, waarschuwen Horeca Vlaanderen en Unizo. Beide organisaties deden een peiling bij 250 cafés. Van de respondenten geeft 35 procent aan een omzetverlies te lijden tussen de 20 en 30 procent, een kwart constateert meer dan 30 procent verlies en een op de tien zegt meer dan de helft aan omzet verloren te hebben sinds de invoering van het algemeen rookverbod. Volgens Horeca Vlaanderen en Unizo bevestigen de drankenleveranciers dat de drankafname van de cafés gevoelig gedaald is. Winter Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, vreest dat het ergste echter nog moet komen in de winter. "Tot nu kon de roker immers nog relatief comfortabel buiten zijn sigaretje gaan roken," aldus Van Assche. Maatregelen Uit cijfers van de FOD Volksgezondheid blijkt volgens Horeca Vlaanderen en Unizo dat 93 procent van de cafés het rookverbod naleeft. "De sector heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, nu wordt het tijd dat de politiek ook haar verantwoordelijkheid neemt en eindelijk de beloofde compenserende maatregelen doorvoert", luidt het. Van Assche: "Een btw-verlaging voor de dranken zou de sector meer ademruimte geven, maar ook een soepeler en goedkoper systeem van gelegenheidsarbeid en een verhoogde investeringsaftrek zijn noodzakelijk om onzecafés te laten overleven". (Belga/KVDA)