In november bedroeg de inflatie in Turkije 21 procent. Het cijfer van december ligt ook veel hoger dan analisten hadden verwacht.

De inflatie wordt mee gestuwd door de val van de Turkse munt, de lira. Op een jaar tijd verloor de munt 45 procent aan waarde tegenover de dollar.

Ondanks de hoge inflatie heeft de Turkse centrale bank, onder druk van president Recep Tayyip Erdogan, herhaaldelijk de rente verlaagd. Normaal proberen centrale banken inflatie te bestrijden met hogere rentes.

De pijlsnel stiijgende inflatie is in Turkije ook de inzet geworden van een politieke strijd, op 18 maanden van de volgende presidentsverkiezing. De oppositie verwijt het Turkse bureau voor statistiek de inflatie systematisch te onderschatten.

In november bedroeg de inflatie in Turkije 21 procent. Het cijfer van december ligt ook veel hoger dan analisten hadden verwacht. De inflatie wordt mee gestuwd door de val van de Turkse munt, de lira. Op een jaar tijd verloor de munt 45 procent aan waarde tegenover de dollar. Ondanks de hoge inflatie heeft de Turkse centrale bank, onder druk van president Recep Tayyip Erdogan, herhaaldelijk de rente verlaagd. Normaal proberen centrale banken inflatie te bestrijden met hogere rentes. De pijlsnel stiijgende inflatie is in Turkije ook de inzet geworden van een politieke strijd, op 18 maanden van de volgende presidentsverkiezing. De oppositie verwijt het Turkse bureau voor statistiek de inflatie systematisch te onderschatten.