De ECB verhoogde in april de rentevoet - van 1 tot 1,25 procent - voor het eerst in bijna drie jaar in een reactie op de toenemende inflatiedruk.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde donderdag in een toelichting bij het rentebesluit dat de centrale bank de opwaartse inflatierisico's van "zeer nabij" zal volgen. Hij zei evenwel niet dat "strong vigilance" (sterke waakzaamheid) geboden is. Dat zou erop kunnen wijzen dat de ECB pas na juni de rente optrekt.

"Het is essentieel dat recente prijsontwikkelingen de inflatiedruk niet opvoeren", verduidelijkte Trichet tijdens een persconferentie in Helsinki. Een hogere rente zou de schuldencrisis in Europa kunnen verzwaren, rekening houdend met het infuus dat werd klaargemaakt voor noodlijdende landen als Griekenland, Ierland en Portugal. Een herstructurering van de Griekse schuld blijkt bovendien geen optie voor Trichet, aangezien die het bankensysteem in de volledige eurozone zou kunnen ontwrichten.

Van afnemende inflatiedruk in Europa is in ieder geval geen sprake, na de toename van het inflatiecijfer van 2,7 procent in maart tot 2,8 procent in april. De ECB beschouwt een cijfer van 'net' onder de 2 procent als ideaal. De kerninflatie - energie- en voedselprijzen niet meegerekend - steeg tot 1,5 procent.

Volgens prognoses van de centrale bank groeit de economie in de eurozone met 1,7 procent in 2011 en met 1,8 procent in 2012. De inflatie zou dit jaar rond de 2,3 procent schommelen en volgend jaar rond de 1,7 procent. In juni volgen nieuwe prognoses.

Ook de Bank of England besliste donderdag de rente (0,5 procent) te handhaven, maar de centrale banken in de Filipijnen en Maleisië kondigden vandaag een renteverhoging aan. Verwacht wordt dat China dat binnenkort doet, aangezien de Aziatische reus woensdag duidelijk liet verstaan dat het bestrijden van de inflatie een 'topprioriteit' geworden is.

De ECB verhoogde in april de rentevoet - van 1 tot 1,25 procent - voor het eerst in bijna drie jaar in een reactie op de toenemende inflatiedruk. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde donderdag in een toelichting bij het rentebesluit dat de centrale bank de opwaartse inflatierisico's van "zeer nabij" zal volgen. Hij zei evenwel niet dat "strong vigilance" (sterke waakzaamheid) geboden is. Dat zou erop kunnen wijzen dat de ECB pas na juni de rente optrekt. "Het is essentieel dat recente prijsontwikkelingen de inflatiedruk niet opvoeren", verduidelijkte Trichet tijdens een persconferentie in Helsinki. Een hogere rente zou de schuldencrisis in Europa kunnen verzwaren, rekening houdend met het infuus dat werd klaargemaakt voor noodlijdende landen als Griekenland, Ierland en Portugal. Een herstructurering van de Griekse schuld blijkt bovendien geen optie voor Trichet, aangezien die het bankensysteem in de volledige eurozone zou kunnen ontwrichten.Van afnemende inflatiedruk in Europa is in ieder geval geen sprake, na de toename van het inflatiecijfer van 2,7 procent in maart tot 2,8 procent in april. De ECB beschouwt een cijfer van 'net' onder de 2 procent als ideaal. De kerninflatie - energie- en voedselprijzen niet meegerekend - steeg tot 1,5 procent.Volgens prognoses van de centrale bank groeit de economie in de eurozone met 1,7 procent in 2011 en met 1,8 procent in 2012. De inflatie zou dit jaar rond de 2,3 procent schommelen en volgend jaar rond de 1,7 procent. In juni volgen nieuwe prognoses.Ook de Bank of England besliste donderdag de rente (0,5 procent) te handhaven, maar de centrale banken in de Filipijnen en Maleisië kondigden vandaag een renteverhoging aan. Verwacht wordt dat China dat binnenkort doet, aangezien de Aziatische reus woensdag duidelijk liet verstaan dat het bestrijden van de inflatie een 'topprioriteit' geworden is.