Ondanks tekenen van economisch herstel in de eurozone heerst de ongerustheid dat de groei van de wereldeconomie de komende maanden mogelijk vertraagt. Die vrees zou ertoe kunnen leiden dat ECB de rente tot diep in 2011 op een laag peil houdt. De rentevoet staat al sinds mei 2009 op 1 procent.

In een toelichting bij het rentebesluit waarschuwde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet donderdag in Frankfurt voor voorbarig en onterecht optimisme. Trichet vindt dat hoewel de beschikbare gegevens over de groei in de eurozone in het derde kwartaal beter zijn dan verwacht, het nog te vroeg is om de crisis als overwonnen te beschouwen. Geen reden tot juichen, dus.

De economische indicatoren wijzen er weliswaar op dat de activiteit aantrekt, maar de groei blijft ongelijkmatig binnen de eurozone, luidt het. Behalve de economie in het algemeen herstellen ook de geldmarkten. "De markt functioneert zelfs een beetje beter", aldus Trichet. Volgens de ECB-voorzitter is het in ieder geval nog steeds opportuun om de rente op het huidige peil van 1 procent te handhaven.

Analisten houden er rekening mee dat de rente nog een jaar lang op 1 procent blijft. De toelichting van Trichet deed de koers van de Europese eenheidsmunt donderdagnamiddag stijgen met 0,5 procent tot 1,3223 dollar.

Hier vindt u de officiële verklaring van de ECB-voorzitter

Ondanks tekenen van economisch herstel in de eurozone heerst de ongerustheid dat de groei van de wereldeconomie de komende maanden mogelijk vertraagt. Die vrees zou ertoe kunnen leiden dat ECB de rente tot diep in 2011 op een laag peil houdt. De rentevoet staat al sinds mei 2009 op 1 procent. In een toelichting bij het rentebesluit waarschuwde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet donderdag in Frankfurt voor voorbarig en onterecht optimisme. Trichet vindt dat hoewel de beschikbare gegevens over de groei in de eurozone in het derde kwartaal beter zijn dan verwacht, het nog te vroeg is om de crisis als overwonnen te beschouwen. Geen reden tot juichen, dus.De economische indicatoren wijzen er weliswaar op dat de activiteit aantrekt, maar de groei blijft ongelijkmatig binnen de eurozone, luidt het. Behalve de economie in het algemeen herstellen ook de geldmarkten. "De markt functioneert zelfs een beetje beter", aldus Trichet. Volgens de ECB-voorzitter is het in ieder geval nog steeds opportuun om de rente op het huidige peil van 1 procent te handhaven.Analisten houden er rekening mee dat de rente nog een jaar lang op 1 procent blijft. De toelichting van Trichet deed de koers van de Europese eenheidsmunt donderdagnamiddag stijgen met 0,5 procent tot 1,3223 dollar. Hier vindt u de officiële verklaring van de ECB-voorzitter