Na een goed 2012 hebben de westerse aandelenmarkten in 2013 weer een sterke prestatie neergezet, geholpen door het prille economische herstel in de Verenigde Staten en het ultrasoepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse aandelenmarkten hopten van het ene recordniveau naar het andere. In Europa profiteerden de financiële markten ook vorig jaar nog van de uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, in juli 2012 dat hij er alles aan zou doen om de euro in stand te houden.

De opkomende landen zitten in de hoek waar de klappen vallen. 2013 was een rampjaar voor aandelen en obligaties uit de groeiregio's, en ook 2014 is slecht ingezet. De voorbije 10 jaar surften landen als Brazilië, Argentinië en Indonesië mee op de Chinese golf en haalden profijt van de appetijt van beleggers voor de groeimarkten.

Toen die golf ging liggen, kwamen de gebreken van die economieën aan het licht. Dat was nog meer het geval nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat ze haar stimuleringsprogramma wil afbouwen. Het zette Amerikaanse beleggers ertoe aan hun geld te repatriëren naar de Verenigde Staten, in afwachting dat de rentevoeten stijgen.

Turkije is een markant voorbeeld. Het land was sterk afhankelijk geworden van buitenlands kapitaal, dat nu weggejaagd wordt door de politieke onrust. Het best presterende aandelenfonds van de vorige editie van de Trends Fund Awards was een fonds op Turkse aandelen (HSBC GIF Turkey Equity), dat in 2012 meer dan 70% hoger ging. In 2013 volgde een ontnuchtering. Te midden de uitstroom van buitenlands geld uit Turkije verloor het fonds bijna 43% van zijn waarde.

Die kapitaalvlucht, die gepaard ging met muntontwaardingen, deelden ook klappen uit aan de obligaties van de groeilanden. Het best presterende obligatiefonds dat belegt in de opkomende markten, moest zich tevredenstellen met een verlies van 3 procent.
Het lot van de groeilanden toont het belang van een goed gediversifieerde fondsenportefeuille aan. Blindelings het best presterende fonds van het afgelopen jaar kopen, is geen verstandige strategie.

In mineur

Na een goed beursjaar is het altijd uitkijken naar het nieuwe jaar. 2014 is in mineur gestart. De Federal Reserve bouwt haar stimuleringsmaatregelen gestaag af. Er rijzen steeds meer vragen over de ernst van de groeivertraging in China en de impact ervan op de rest van de wereld. Dat doet twijfels rijzen over de evolutie van de bedrijfswinsten dit jaar, en dus over de houdbaarheid van de huidige hoge aandelenkoersen. Veel zal afhangen van het beleid van de Federal Reserve. Die kan beslissen de afbouw van haar stimuleringsmaatregelen af te remmen, om het economisch herstel te ondersteunen.

Na een goed 2012 hebben de westerse aandelenmarkten in 2013 weer een sterke prestatie neergezet, geholpen door het prille economische herstel in de Verenigde Staten en het ultrasoepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse aandelenmarkten hopten van het ene recordniveau naar het andere. In Europa profiteerden de financiële markten ook vorig jaar nog van de uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, in juli 2012 dat hij er alles aan zou doen om de euro in stand te houden. De opkomende landen zitten in de hoek waar de klappen vallen. 2013 was een rampjaar voor aandelen en obligaties uit de groeiregio's, en ook 2014 is slecht ingezet. De voorbije 10 jaar surften landen als Brazilië, Argentinië en Indonesië mee op de Chinese golf en haalden profijt van de appetijt van beleggers voor de groeimarkten. Toen die golf ging liggen, kwamen de gebreken van die economieën aan het licht. Dat was nog meer het geval nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat ze haar stimuleringsprogramma wil afbouwen. Het zette Amerikaanse beleggers ertoe aan hun geld te repatriëren naar de Verenigde Staten, in afwachting dat de rentevoeten stijgen. Turkije is een markant voorbeeld. Het land was sterk afhankelijk geworden van buitenlands kapitaal, dat nu weggejaagd wordt door de politieke onrust. Het best presterende aandelenfonds van de vorige editie van de Trends Fund Awards was een fonds op Turkse aandelen (HSBC GIF Turkey Equity), dat in 2012 meer dan 70% hoger ging. In 2013 volgde een ontnuchtering. Te midden de uitstroom van buitenlands geld uit Turkije verloor het fonds bijna 43% van zijn waarde. Die kapitaalvlucht, die gepaard ging met muntontwaardingen, deelden ook klappen uit aan de obligaties van de groeilanden. Het best presterende obligatiefonds dat belegt in de opkomende markten, moest zich tevredenstellen met een verlies van 3 procent. Het lot van de groeilanden toont het belang van een goed gediversifieerde fondsenportefeuille aan. Blindelings het best presterende fonds van het afgelopen jaar kopen, is geen verstandige strategie. In mineurNa een goed beursjaar is het altijd uitkijken naar het nieuwe jaar. 2014 is in mineur gestart. De Federal Reserve bouwt haar stimuleringsmaatregelen gestaag af. Er rijzen steeds meer vragen over de ernst van de groeivertraging in China en de impact ervan op de rest van de wereld. Dat doet twijfels rijzen over de evolutie van de bedrijfswinsten dit jaar, en dus over de houdbaarheid van de huidige hoge aandelenkoersen. Veel zal afhangen van het beleid van de Federal Reserve. Die kan beslissen de afbouw van haar stimuleringsmaatregelen af te remmen, om het economisch herstel te ondersteunen.