Na een teleurstellende winterperiode verwacht ABTO, de vereniging van Belgische touroperators, dat de reislust de volgende zomermaanden toeneemt.

De Belgische touroperators noteerden de afgelopen winterperiode, van 21 oktober 2012 tot 20 maart 2013, een terugval van het aantal georganiseerde reizen met 6,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is in de eerste plaats te wijten aan de financieel-economische crisis, wat ook tot uiting komt in het povere consumentenvertrouwen.

Marokko topbestemming

Vooral de vliegvakanties op lange afstand (-9,1 procent) en treinreizen (-18,2 procent) gingen er fors op achteruit. Marokko werd met een toename met 21,6 procent een topbestemming onder de vliegreizen, wat verklaard kan worden door de onzekerheid rond bestemmingen als Egypte en Tunesië.

Wintersport

De wintersportvakanties - van december tot en met het einde van de paasvakantie - scoorden dit jaar wel goed. In die periode werd een toename met 6,4 genoteerd, met als topbestemming de Franse Alpen. ABTO merkt op dat de prijzen in Frankrijk voor de Belgische consument dit jaar gunstig waren, omdat de krokusvakantie in ons land niet samenviel met die in Frankrijk.

Optimisme voor de zomer

De vereniging van Belgische touroperators blikt optimistisch naar de komende zomer. Hoewel het aantal boekingen tijdens de periode tot 30 april met 0,8 procent daalde, merkt de vereniging op dat er een polarisatie aan de gang is tussen enerzijds 'heel vroege' en anderzijds 'latere' boekingen. ABTO verwacht dat die latere boekingen - zoals last minutes - de lichte terugval zullen goedmaken.

Het optimisme bij de Belgische touroperators vloeit voort uit een peiling van het onderzoeksbureau WES. Uit de online-enquête die de reisintenties van 2.000 Belgen peilt, blijkt dat zeven op de tien respondenten van plan is tussen mei en het einde van dit jaar op reis te gaan. Dat het bij velen voorlopig beperkt blijft tot plannen, heeft onder meer te maken met budget, promoties, last minutes en het weer. (Belga/BO)

Na een teleurstellende winterperiode verwacht ABTO, de vereniging van Belgische touroperators, dat de reislust de volgende zomermaanden toeneemt. De Belgische touroperators noteerden de afgelopen winterperiode, van 21 oktober 2012 tot 20 maart 2013, een terugval van het aantal georganiseerde reizen met 6,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is in de eerste plaats te wijten aan de financieel-economische crisis, wat ook tot uiting komt in het povere consumentenvertrouwen. Marokko topbestemmingVooral de vliegvakanties op lange afstand (-9,1 procent) en treinreizen (-18,2 procent) gingen er fors op achteruit. Marokko werd met een toename met 21,6 procent een topbestemming onder de vliegreizen, wat verklaard kan worden door de onzekerheid rond bestemmingen als Egypte en Tunesië. WintersportDe wintersportvakanties - van december tot en met het einde van de paasvakantie - scoorden dit jaar wel goed. In die periode werd een toename met 6,4 genoteerd, met als topbestemming de Franse Alpen. ABTO merkt op dat de prijzen in Frankrijk voor de Belgische consument dit jaar gunstig waren, omdat de krokusvakantie in ons land niet samenviel met die in Frankrijk. Optimisme voor de zomerDe vereniging van Belgische touroperators blikt optimistisch naar de komende zomer. Hoewel het aantal boekingen tijdens de periode tot 30 april met 0,8 procent daalde, merkt de vereniging op dat er een polarisatie aan de gang is tussen enerzijds 'heel vroege' en anderzijds 'latere' boekingen. ABTO verwacht dat die latere boekingen - zoals last minutes - de lichte terugval zullen goedmaken. Het optimisme bij de Belgische touroperators vloeit voort uit een peiling van het onderzoeksbureau WES. Uit de online-enquête die de reisintenties van 2.000 Belgen peilt, blijkt dat zeven op de tien respondenten van plan is tussen mei en het einde van dit jaar op reis te gaan. Dat het bij velen voorlopig beperkt blijft tot plannen, heeft onder meer te maken met budget, promoties, last minutes en het weer. (Belga/BO)