De voorzitter van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), Deven Sharma, stapt op. Zijn ontslag komt er slechts enkele weken nadat S&P de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis verlaagde en het land zijn toprating ontnam. Sharma, zo meldt S&P, wordt vanaf 12 september opgevolgd door Douglas Peterson, topman bij Citibank.

Of het ontslag van Sharma te maken heeft met de kredietverlaging van de VS en de daaropvolgende heisa, zegt S&P niet. Als gevolg van de kredietverlaging ontstond onrust op de financiële markten. S&P kreeg ook felle kritiek van de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC startte een onderzoek naar de methode die S&P gebruikt heeft om tot een verlaging van de kredietrating van de VS te komen, en of het ratingagentschap de vertrouwelijke beslissing voldoende beschermd heeft.

Inspecteurs van de SEC gaan na wat het beleid van S&P is voor het voeren van dergelijke analyses en of die procedures gevolgd werden toen het de rating van de VS verlaagde van AAA naar AA+. (Belga/KVDA)

De voorzitter van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), Deven Sharma, stapt op. Zijn ontslag komt er slechts enkele weken nadat S&P de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis verlaagde en het land zijn toprating ontnam. Sharma, zo meldt S&P, wordt vanaf 12 september opgevolgd door Douglas Peterson, topman bij Citibank. Of het ontslag van Sharma te maken heeft met de kredietverlaging van de VS en de daaropvolgende heisa, zegt S&P niet. Als gevolg van de kredietverlaging ontstond onrust op de financiële markten. S&P kreeg ook felle kritiek van de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC startte een onderzoek naar de methode die S&P gebruikt heeft om tot een verlaging van de kredietrating van de VS te komen, en of het ratingagentschap de vertrouwelijke beslissing voldoende beschermd heeft. Inspecteurs van de SEC gaan na wat het beleid van S&P is voor het voeren van dergelijke analyses en of die procedures gevolgd werden toen het de rating van de VS verlaagde van AAA naar AA+. (Belga/KVDA)