HSBC is het middelpunt van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten van de bank via de Zwitserse dochter. Gulliver sluisde tussen 2005 en 2007 circa 5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) via Zwitserland door naar een in Panama geregistreerde onderneming, Worchester Equities Inc. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

"Gulliver zich daarbij gewoon aan de regels gehouden", meldt de Britse bank.

Door de onthullingen kan de positie van Gulliver worden ondermijnd. In de Britse politiek is veel ophef ontstaan over de rol die HSBC heeft gespeeld bij belastingontduiking. HSBC bood onlangs uitgebreid excuses aan voor de affaire.

Verontschuldingen

Gulliver heeft zondag in drie verschillende Britse kranten zijn excuses aangeboden . "De standaarden die we vandaag hanteren waren acht jaar geleden nog niet opgenomen in onze Zwitsere activiteiten", luidt het in de kranten.

Volgens een vertegenwoordiger heeft Gulliver gebruik gemaakt van de Zwitserse bank o m in 2003 zijn bonussen te behouden toen hij verhuisde van Hong Kong naar Londen. "Gulliver wou zijn bonussen gescheiden houden van zijn collega's in Hong Kong en dat zou onmogelijk geweest zijn als hij zijn geld parkeerde op een HSBC-rekening in administratieve regio", vertelt één van zijn advocaten aan The Guardian.

Daarenboven zou de CEO zijn Zwitserse rekening voor "een aantal jaren" vrijwillig hebben aangegeven aan de Britse fiscus. Al willen de advocaten daar geen exacte cijfer op plakken.

Tegenvallende cijfers

Het concern kwam maandag met cijfers over 2014 naar buiten. De winst voor belastingen zakte met 17 procent naar 18,7 miljard dollar (16,5 miljard euro). Daarmee viel het resultaat minder goed uit dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. HSBC had te maken met hogere kosten en voorzieningen voor boetes en schikkingen.

De Ceo van HSBC zou dit jaar ongeveer 7,5 miljoen pond (10,1 miljoen euro) vergoedingen ontvangen. Al zou het kunnen dat het mes wordt gezet in het vergoedingspakket na de onthullingen. (Belga/The Guardian/NS)

HSBC is het middelpunt van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten van de bank via de Zwitserse dochter. Gulliver sluisde tussen 2005 en 2007 circa 5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) via Zwitserland door naar een in Panama geregistreerde onderneming, Worchester Equities Inc. Dat meldt de Britse krant The Guardian. "Gulliver zich daarbij gewoon aan de regels gehouden", meldt de Britse bank. Door de onthullingen kan de positie van Gulliver worden ondermijnd. In de Britse politiek is veel ophef ontstaan over de rol die HSBC heeft gespeeld bij belastingontduiking. HSBC bood onlangs uitgebreid excuses aan voor de affaire. Gulliver heeft zondag in drie verschillende Britse kranten zijn excuses aangeboden . "De standaarden die we vandaag hanteren waren acht jaar geleden nog niet opgenomen in onze Zwitsere activiteiten", luidt het in de kranten. Volgens een vertegenwoordiger heeft Gulliver gebruik gemaakt van de Zwitserse bank o m in 2003 zijn bonussen te behouden toen hij verhuisde van Hong Kong naar Londen. "Gulliver wou zijn bonussen gescheiden houden van zijn collega's in Hong Kong en dat zou onmogelijk geweest zijn als hij zijn geld parkeerde op een HSBC-rekening in administratieve regio", vertelt één van zijn advocaten aan The Guardian. Daarenboven zou de CEO zijn Zwitserse rekening voor "een aantal jaren" vrijwillig hebben aangegeven aan de Britse fiscus. Al willen de advocaten daar geen exacte cijfer op plakken.Het concern kwam maandag met cijfers over 2014 naar buiten. De winst voor belastingen zakte met 17 procent naar 18,7 miljard dollar (16,5 miljard euro). Daarmee viel het resultaat minder goed uit dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. HSBC had te maken met hogere kosten en voorzieningen voor boetes en schikkingen. De Ceo van HSBC zou dit jaar ongeveer 7,5 miljoen pond (10,1 miljoen euro) vergoedingen ontvangen. Al zou het kunnen dat het mes wordt gezet in het vergoedingspakket na de onthullingen. (Belga/The Guardian/NS)