Licht is een ideale sfeerschepper, ook in je tuin en rond je huis. Het zorgt voor gezelligheid en geeft een veilig gevoel. Maar daarvoor heb je een goede planning nodig. Ook om praktische redenen: om niemand te verblinden, om geen energie te verspillen en om nachtdieren niet te verstoren.

Inkom en oprit

Portaalverlichting moet functioneel en decoratief zijn. Bezoekers moeten zich welkom voelen en vlot hun weg vinden. Zet het huisnummer en de voordeur in de kijker en zorg dat trappen en wandelpaden goed zijn uitgelicht. Maak eventueel ook gebruik van de binnenverlichting van hal of woonkamer. Je kunt de ramen eventueel met stores of lamellen uitrusten, wat ook buiten een mooi effect oplevert.

Zorg dat er op weg naar de voordeur genoeg licht is, zodat je veilig naar de woning toe kunt lopen. Maar let op dat je niemand verblindt. Je kiest best voor armaturen waarvan de lichtbron is weggestoken of verborgen achter een matte kap. Voor opritten bestaan er inbouwspots waar je met de wagen mag overrijden.

Een timer of een sensor die het licht inschakelt zodra het donker wordt, zorgt voor extra comfort. Maar let erop dat het licht niet de hele nacht blijft branden. Een andere mogelijkheid is een bewegingsdetector. Die is vooral nuttig voor de basis- en veiligheidsverlichting. Hou er wel rekening mee dat je fluorescentielampen, en dus ook spaarlampen, niet om de haverklap mag aan- en uitschakelen. Er bestaan echter modellen die daar speciaal voor zijn uitgerust.

Woning en bijgebouwen

Je kunt eventueel de zuilen van een overdekt terras of de palen van je carport verlichten. Hier en daar een accent om contrast te creëren. Dat doe je met zwakkere lichtbronnen. Schijnwerpers zorgen voor een averechts effect. Die maken dat alles er vlak en flets uitziet. En met een vermogen van meer dan 500 watt zijn het ook echte energie-verslinders.

Tuin en terras

Een niet-verlichte tuin is na zons-ondergang een donker gat. De ramen worden een soort zwarte spiegels en er ontstaat een opgesloten gevoel in huis. Hier en daar een accent in de tuin trekt de binnenruimte weer open. Ander voordeel: met de juiste verlichting kun je ook in de winter van je tuin genieten.

Tuinverlichting is vooral decoratief bedoeld. Je moet niet alles uitlichten. Hier en daar een vlek om een contrast te creëren tussen licht en donker is voldoende. Kies zeker geen felle lampen, ook niet op het terras. Anders zie je van daaruit weinig van de rest van je tuin.

Wim Deloof ('Beter bouwen & verbouwen' )

Licht is een ideale sfeerschepper, ook in je tuin en rond je huis. Het zorgt voor gezelligheid en geeft een veilig gevoel. Maar daarvoor heb je een goede planning nodig. Ook om praktische redenen: om niemand te verblinden, om geen energie te verspillen en om nachtdieren niet te verstoren.Portaalverlichting moet functioneel en decoratief zijn. Bezoekers moeten zich welkom voelen en vlot hun weg vinden. Zet het huisnummer en de voordeur in de kijker en zorg dat trappen en wandelpaden goed zijn uitgelicht. Maak eventueel ook gebruik van de binnenverlichting van hal of woonkamer. Je kunt de ramen eventueel met stores of lamellen uitrusten, wat ook buiten een mooi effect oplevert. Zorg dat er op weg naar de voordeur genoeg licht is, zodat je veilig naar de woning toe kunt lopen. Maar let op dat je niemand verblindt. Je kiest best voor armaturen waarvan de lichtbron is weggestoken of verborgen achter een matte kap. Voor opritten bestaan er inbouwspots waar je met de wagen mag overrijden. Een timer of een sensor die het licht inschakelt zodra het donker wordt, zorgt voor extra comfort. Maar let erop dat het licht niet de hele nacht blijft branden. Een andere mogelijkheid is een bewegingsdetector. Die is vooral nuttig voor de basis- en veiligheidsverlichting. Hou er wel rekening mee dat je fluorescentielampen, en dus ook spaarlampen, niet om de haverklap mag aan- en uitschakelen. Er bestaan echter modellen die daar speciaal voor zijn uitgerust.Je kunt eventueel de zuilen van een overdekt terras of de palen van je carport verlichten. Hier en daar een accent om contrast te creëren. Dat doe je met zwakkere lichtbronnen. Schijnwerpers zorgen voor een averechts effect. Die maken dat alles er vlak en flets uitziet. En met een vermogen van meer dan 500 watt zijn het ook echte energie-verslinders.Een niet-verlichte tuin is na zons-ondergang een donker gat. De ramen worden een soort zwarte spiegels en er ontstaat een opgesloten gevoel in huis. Hier en daar een accent in de tuin trekt de binnenruimte weer open. Ander voordeel: met de juiste verlichting kun je ook in de winter van je tuin genieten.Tuinverlichting is vooral decoratief bedoeld. Je moet niet alles uitlichten. Hier en daar een vlek om een contrast te creëren tussen licht en donker is voldoende. Kies zeker geen felle lampen, ook niet op het terras. Anders zie je van daaruit weinig van de rest van je tuin.Wim Deloof ('Beter bouwen & verbouwen' )