Tip voor de komende vakantie: reis rond Europa

© Istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Slechts nieuws voor de globetrotters onder ons. De euro is de voorbije 12 maanden tegenover ongeveer elke andere munt verzwakt. Dat betekent dat u met eenzelfde reisbudget in een vakantieland buiten de eurozone minder uitstapjes kan doen en minder souvenirs kan kopen.

De euro is vandaag ongeveer 1,08 Amerikaanse dollar waard. Een jaar geleden noteerde de eenheidsmunt nog op 1,385 dollar. Dat betekent dat u vandaag ongeveer 305 dollar minder krijgt, voor elke 1.000 euro die u wisselt, dan een jaar geleden. De beweging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is over de voorbije twaalf maanden sterker dan tegenover andere wereldmunten. En de val van de euro lijkt voorlopig nog niet gestuit. Deutsche Bank bijvoorbeeld voorspelt dat de euro in 2017 nog slechts 0,85 dollar zal waard zijn. Anderen spreken over een euro/dollar-wisselkoers van 0,8 dollar. Concreet betekent dat dat u nog eens 208 dollar minder zou krijgen voor uw 1.000 euro.

“De euro is op weg naar pariteit met de Amerikaanse dollar. Ik ga er niet van uit dat de verzwakking van de eenheidsmunt stopt als 1 dollar evenveel waard is als 1 euro. Het zou best kunnen dat de euro nog wat verder verzwakt”, zegt Peter Wuyts, valutaspecialist van KBC. De snelheid waarmee de euro is gevallen, is uitzonderlijk. Sinds 2004 zweefde de eenheidsmunt steevast boven zijn introductiekoers van 1,1747 dollar in 1999.

Wuyts verwacht dat de verzwakking van de euro een thema blijft. “De ECB gaat normaal tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro obligaties kopen. Wie gaat er zijn schuldpapier verkopen? Beleggers van buiten de eurozone. Zij krijgen in ruil voor hun obligaties cash in euro. Ze gaan dat geld niet herbeleggen in Europese obligaties die nog minder opbrengen. Ze kunnen het voor een stukje investeren in Europese aandelen, maar ze zullen die euro’s vooral verkopen en inruilen voor andere munten. Dat zal de eenheidsmunt nog verder verzwakken. De Amerikaanse centrale bank daarentegen gaat de rente optrekken, wellicht al deze zomer. Dat betekent dat beleggers iets meer rendement kunnen krijgen op Amerikaanse overheidsobligaties, wat de dollar verder zal ondersteunen.”

Toeslag

Had u al een reis naar een land buiten de eurozone geboekt? Weet dan dat uw touroperator onder bepaalde voorwaarden een toeslag kan aanrekenen, afhankelijk van de evolutie van de wisselkoersen. “De meeste touroperators hebben zich ingedekt en zullen dus geen toeslag vragen”, stelt Claude Perignon, de voorzitter van de Association of Belgian Tour Operators (ABTO), gerust. “Let wel, dat is een zeer ingewikkelde materie. We kunnen niet uitsluiten dat er soms toch toeslagen worden gevraagd.”

U vraagt het beste na bij uw reisorganisator hoe dat zit. Uw reis kan door die toeslag duurder uitvallen dan u had ingeschat. Uw uitgaven in het buitenland kunnen – na omrekening in euro – fors hoger uitvallen dan een jaar of zelfs een maand geleden. Het is raadzaam zich vooraf te informeren, om onaangename verrassingen te vermijden.

Voor sommige munten, zoals de dollar, kan het de moeite waard zijn om de huidige wisselkoers vast te klikken. Als u een trip hebt gepland in het najaar of in de loop van volgend jaar, kunt u nu al een reisbudget vastzetten op een termijnrekening in dollar. Maar het sop is de kool alleen waard bij grote wisselkoersschommelingen, want er zijn ook kosten aan verbonden.

Lees het volledige artikel over wisselkoersen wereldwijd en verre vakantiebestemmingen in het magazine Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content