Tijd dringt voor Spanje

© AFP

De gevreesde heisa op de Europese obligatiemarkten zet flink door. Drie landen lopen in de kijker: Spanje, Italië en België, maar vooral toch Spanje.

Voor elk van deze drie landen loopt de langetermijnrente fors op. De rente op Spaanse obligaties met een looptijd van 10 jaar klom omstreeks 11 uur boven de 6 procent, of 14 basispunten boven de openingskoers. Voor Italië was dat 8 basispunten, voor België 7.

De zogenaamde ‘spread’, het verschil met de Duitse langetermijnrente, bedroeg op dat moment +15 basispunten voor Spanje, op +9 voor Italië en +8 voor België.

Kritieke drempel

Vooral rond Spanje neemt de ongerustheid sterk toe. De Spaanse rente lag vrijdagavond nog net onder de grens van 6 procent, maar staat nu op het hoogste punt sinds december.

Nu de grens van 6 procent is overschreden, komt de kritiek geachte drempel van 7 procent weer in zicht. Dat percentage was de limiet voor landen als Griekenland, Portugal en Ierland, waarna ze een beroep moesten doen op financiële hulp van Europa en het IMF.

Rajoy

Dat Spanje zelf er niet gerust op is, blijkt uit een reactie van premier Mariano Rajoy, die maandag beklemtoonde dat het begrotingstekort koste wat het kost aan banden moet worden gelegd. “Als dat niet lukt, is de rest van geen belang meer,” verduidelijkte de premier. De boodschap is duidelijk: als Spanje dit jaar niet fors in zijn uitgaven knipt en het begrotingstekort van 8,5 tot 5,3 procent terugdringt , kan het land zijn schulden niet meer financieren.

Barroso

Als het van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso
afhangt, hoeven de Spanjaarden niet te wanhopen. “Ik heb alle vertrouwen in de vastberadenheid van Spanje en de Spaanse regering om alle moeilijkheden te overwinnen”, zei Barroso in een reactie op de forse rente die Spanje moet betalen op langetermijnobligaties.

Spaanse veilingen van staatspapier op dinsdag en donderdag beloven dan ook spannend te worden. (KVDA/JVO/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content