Aangezien Mario Draghi, de man die aan het roer staat van het Europese monetaire beleid, zich warm loopt om binnenkort - mogelijk morgen donderdag 3 december - een rondje stimuli aan te kondigen, wordt het allicht lang wachten vooraleer de Europese Centrale Bank de rente nog een keertje verhoogt.

Volgens economen van Citigroup en Morgan Stanley verhoogt de ECB haar belangrijkste rentetarief alvast niet voor november 2018. Dat is amper een jaar voor de ambtstermijn van voorzitter Draghi - hij wordt dan 72 jaar - erop zit. Bij BNP Paribas mikken ze voor een renteverhoging nog later, op halfweg 2019 meer bepaald. Bij Société Générale rekenen ze er niet eens op dat Draghi binnen zijn ambtstermijn een renteverhoging zal aankondigen.

Boze tongen beweren intussen dat de ECB-topman er tegen dan zelfs niet in slaagt om de inflatie naar het gewenste peil van - net geen 2 procent - te loodsen.

Draghi's voorgangers, Jean-Claude Trichet en Wim Duisenberg, noteerden binnen hun ambtstermijn een gemiddelde inflatie van respectievelijk 2,1 procent en 2 procent. Onder het beleid van Draghi bedraagt dat gemiddelde tot nu 1,2 procent. De meeste economen verwachten evenwel dat de centrale bank bij haar volgende bijeenkomst - morgen donderdag 3 december - opnieuw knipt in de inflatieprognoses voor 2016 en 2017.

(Bloomberg/BO)

Aangezien Mario Draghi, de man die aan het roer staat van het Europese monetaire beleid, zich warm loopt om binnenkort - mogelijk morgen donderdag 3 december - een rondje stimuli aan te kondigen, wordt het allicht lang wachten vooraleer de Europese Centrale Bank de rente nog een keertje verhoogt.Volgens economen van Citigroup en Morgan Stanley verhoogt de ECB haar belangrijkste rentetarief alvast niet voor november 2018. Dat is amper een jaar voor de ambtstermijn van voorzitter Draghi - hij wordt dan 72 jaar - erop zit. Bij BNP Paribas mikken ze voor een renteverhoging nog later, op halfweg 2019 meer bepaald. Bij Société Générale rekenen ze er niet eens op dat Draghi binnen zijn ambtstermijn een renteverhoging zal aankondigen. Boze tongen beweren intussen dat de ECB-topman er tegen dan zelfs niet in slaagt om de inflatie naar het gewenste peil van - net geen 2 procent - te loodsen. Draghi's voorgangers, Jean-Claude Trichet en Wim Duisenberg, noteerden binnen hun ambtstermijn een gemiddelde inflatie van respectievelijk 2,1 procent en 2 procent. Onder het beleid van Draghi bedraagt dat gemiddelde tot nu 1,2 procent. De meeste economen verwachten evenwel dat de centrale bank bij haar volgende bijeenkomst - morgen donderdag 3 december - opnieuw knipt in de inflatieprognoses voor 2016 en 2017.(Bloomberg/BO)