Tax Freedom Day op 14 juni, enkel Frankrijk en Scandinavië doen slechter

© Belga

Net als vorig jaar begint u op 14 juni voor eigen rekening te werken.

De Tax Freedom Day in België, de symbolische dag waarop u niet langer belastingen betaalt maar voor eigen rekening begint te werken, valt net als vorig jaar op 14 juni. Dat betekent dat de belastingdruk in ons land het afgelopen jaar onveranderd is gebleven. Toch doen enkel Scandinavië en Frankrijk slechter.

Consultant PwC voert al meerdere jaren een studie naar de belastingdruk, uitgedrukt in de Tax Freedom Day. Het gaat om een algemeen concept, waarbij de totale belastinginkomsten van een land worden afgewogen tegenover het bruto binnenlands product. De Tax Freedom Day zegt dus niets over de individuele belastingdruk, noch over de uitgaven van de overheid. In België zijn de belastinginkomsten het voorbije jaar wel gestegen (+ 3 miljard euro tot 172 miljard), maar daar staat ook een economische groei tegenover (+ 6 miljard).

België scoort met een Tax Freedom Day op 14 juni of een belastingdruk van 44,9 procent, relatief slecht in internationaal perspectief. Enkel de Scandinavische landen en Frankrijk komen na ons. Opmerkelijk: dat laatste land maakte het voorbije jaar een reuzensprong, van 12 naar 19 juni, ‘te danken’ aan de belastingverhogingen van de regering-Hollande.

Efficiëntie

De Tax Freedom Day is geen pleidooi om belastingen simpelweg af te schaffen, maar om te kijken wat de burger ervoor in de plaats krijgt, luidde het bij de voorstelling door PwC. Hoe efficiënt gaat de Belgische overheid om met de inkomsten die ze ontvangt? Een kwaliteitsvol overheidsapparaat blijkt immers ook goed voor de performantie van de economie.

De Scandinavische landen scoren hier beter, zegt professor Wim Moesen, die een vergelijkende studie maakte tussen België en Zweden. Beide landen beschikken over een even grote openbare sector, maar Zweden doet het beter op het vlak van overheidsefficiëntie, concurrentiekracht en civiel kapitaal. ‘De Scandinavische landen worden gekenmerkt door een pragmatische aanpak, waarbij men focust op het resultaat in plaats van op de ideologie’, aldus de KUL-professor.

Hij wijst erop dat die landen de voorbije jaren al drastisch hebben ingegrepen in de overheidsuitgaven en in hun pensioenstelsel, waar ze nu de vruchten van plukken. België daarentegen heeft nog niet écht bespaard: de overheidsuitgaven stijgen nog elk jaar (+ 15 procent sinds 2009), maar wel minder sterk dan in het verleden.

Vlaktaks

Frank Dierckx, managing partner bij PwC, pleit voor fiscale hervormingen in ons land. In plaats van de huidige vennootschapsbelasting, met een officieel tarief van 33 procent en tal van aftrekken, pleitte hij voor een vlaktaks voor bedrijven van slechts 3 à 4 procent. ‘Op die manier zullen er meer bedrijven komen en vergroot de belastbare basis’, meent de consultant.

Dierckx wees naar het voorbeeld van Cyprus en Ierland. Beide landen verlaagden hun aanslagvoet drastisch, maar haalden toch meer belastinginkomsten binnen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content